Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na april prošle godine

03.05.2024. 20:39
  • Podijeli:
konobar_radnik-63dcda778ea49.webp Foto: UNA

Prema podacima koje je objavio Ekonomski institut u Zagrebu, potražnja za radom u Hrvatskoj je u aprilu ove godine manja za 5,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je pokazao index slobodnih radnih mesta, prema kojem su najtraženiji i dalje prodavac, konobar, kuvar, vozač i magacioner.

To je, navodi se, četvrti mjesec za redom u kojem se beleži pad na godišnjem nivou za 5,4 posto, ali je i usporavanje pada u odnosu na 8,4 posto zabilježenih u martu prošle godine.

To upućuje da je u odnosu na prethodni mesec potražnja za radom porasla za 1,3 posto, ali od početka ove godine indeks je ukupno ipak u padu, i to za 2,7 posto, saopšteno je iz Ekonomskog instituta.

Analitičari Instituta smatraju da treba pričekati barem podatke za maj da bi se sa većom sigurnošću mogli komentarisati signali s tržišta rada i njihov uticaj na stopu rasta realnog BDP-a.

Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na april prošle godine.

Najtraženiji su prodavci, slijede konobari, kuvari, vozači i magacioneri. Programeri su na listi najtraženijih zanimanja pali za šest mesta, s 19. na 25., kao i poslovi u finansijama, koji su pali sa 15. mesta na 21. Na istoj listi rast potraženje beleže farmaceut i kozmetičar, naveli su iz Instituta, prenijela je Hina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()