Oko 500 turskih pripadnika 65. mehanizovane pješačke brigade činit će glavninu NATO pojačanja na Kosovu*

Dodatni bataljon rezervnih snaga NATO-a također je stavljen u stanje više pripravnosti kako bi se rasporedio po potrebi

05.06.2023. 19:00
  • Podijeli:
Kosovo Tanjug STR-647834cd4929d.webp Foto: Tanjug/STR

Iz NATO-a su saopćili da su na Kosovo počela pristizati pojačanja nakon nereda u kojima je povrijeđeno 30 pripadnika KFOR-a.

Oko 500 turskih pripadnika turske 65. mehanizovane pješačke brigade činit će glavninu NATO pojačanja. Turski bataljon početno će biti stacioniran u bazi Sultan Murat, a bit će raspoređen na Kosovu koliko god bude potrebno. Dodatni bataljon rezervnih snaga NATO-a također je stavljen u stanje više pripravnosti kako bi se rasporedio po potrebi.

Nakon razgovora s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u nedjelju u Istanbulu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zahvalio je Turskoj na slanju pojačanja na Kosovo.

"Turska je važan i visoko cijenjen saveznik koji daje ključni doprinos NATO-u. To uključuje postrojbe za našu mirovnu misiju na Kosovu, što je još važnije sada, kada su napetosti visoke. Zahvaljujem Turskoj što je poslala pojačanje na sjeverno Kosovo nakon nedavnih nemira", kazao je Stoltenberg.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()