Odlazi Gabriel Escobar!

Puljić dodaje i da će Escobar biti nominiran za jednu od ambasadorskih pozicija

04.05.2024. 21:55
  • Podijeli:
gabriel-escobar-gabrijel-eskobar-profimedia-1666174382815.webp Foto: Profimedia

"Od sredine ovog mjeseca Gabriel Escobar više neće biti zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Evropu i Evroaziju niti će biti izaslanik za zapadni Balkan", objavio je dopisnik Al Jazeera Balkans iz Sjedinjenih Američkih Država Ivica Puljić.

On ističe da se radi o neslužbenim informacijama iz State Departmenta.

Puljić dodaje i da će Escobar biti nominiran za jednu od ambasadorskih pozicija.

Informacije da bi Escobar mogao otići pojavljivale su se i ranije.

Prije nekoliko mjeseci naglašeno se spekuiralo da ide za ambasadora SAD u Tirani.

Ta destinacija - sudeći po njegovom ponašanju i (polu)privatnim razgovorima nije mu baš draga.

Escobar, naime, ne krije da čezne za Srbijom. Službovanje u Beogradu mu je, ne jednom je govorio, najdraži dio karijere. On je bio šef Misije 2001. godine.

Uz to, bio je i šef Kancelarije Ureda visokog predstavnika u Banjoj Luci, te šef ureda Ambasade SAD u BiH u Banjoj Luci.

Formalno, Escobar je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Kao specijalni izaslanik "omiljeni sport" bio mu je uvjeravanje svih da "SAD neće dopustiti rat u BiH" iako o tome tada niko iole ozbiljno nije govorio. Zbog toga je unutar State departmenta doživio nekoliko kritika. Nakon što je u još nekoliko navrata ponovio "ratnu priču o BiH" praktično mu je zabranjeno da se bavi našom zemljom. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()