O'Brien poručio Vučiću: Tokom istrage o Srebrenici, Srbija i SAD su bili partneri

O'Brien je, govoreći o Srebrenici, kazao da je kao mladi advokat radio na istraživanju ratnih zločina i bio dio prvog tima koji je radio istragu

20.04.2024. 13:25
  • Podijeli:
vučić o'brajan sava radovanović tanjug (2)-6623851b88097.webp Foto: Sava Radovanović Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i euroazijske poslove američkog State Departmenta Jamesom O'Brienom.

O'Brien je, govoreći o Srebrenici, kazao da je kao mladi advokat radio na istraživanju ratnih zločina i bio dio prvog tima koji je radio istragu.

"U prvim fazama istrage sigurnost su nam garantovale snage RS-a i Srbije. U pratnji s nama bili su zvaničnici iz Srbije. U tom trenutku, Srbija i Sjedinjene Američke Države bili su partner u dokumentovanju istine", kazao je O'Brien.

Kako je kazao, to je bio zločin koji je na kraju na sudu dokumentovan kao genocid.

Dodao je i to da osjeća kako je glavna tema današnjeg razgovora bila ta kako da i dalje SAD i Srbija budu partneri.

S druge strane, Vučić je kazao kako Srbija i SAD nisu saglasni po pitanju Kosova i Srebrenice.

"Saglasni smo da moramo očuvati mir i stabilnost na Kosovu. Imamo različite stavove i po pitanju Srebrenice. Govorili smo o Srebrenici dugo. Posebno sam zabrinut kako će da to poremeti odnose u regionu. Ne zaboravite to je donijeto od strane jednog naroda, protiv drugog naroda", rekao je Vučić.

Također, cinično je poručio da rasprava o Srebrenici dolazi na "okruglu 29. godišnjicu".

"Čuli ste da su 29. godišnjice obično najvažnije u svijetu, e to je pokrenuto baš na 29. godišnjicu i nije to upereno protiv Srba, već onako", rekao je Vučić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()