Objavljena lista najtraženijih poslova u regionu

Na tržištu rada u BiH godinama nema značajnih promjena

13.03.2024. 13:37
  • Podijeli:
radnici_metal_foto_Pixabay-63c113050f6dd.webp Foto: Pixabay

U zemljama Balkana posljednjih godina postoji značajna potražnja za određenim zanimanjima. To je posebno primjetno kada je riječ o IT sektoru, medicinskim zanimanjima i zanimanjima koja se tiču ugostiteljstva i turizma.

Na tržištu rada u BiH godinama nema značajnih promjena

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, kao i na osnovu broja objavljenih oglasa, evidentno je da situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima ostaje slična već nekoliko godina.

Najtraženija zanimanja visokoobrazovanih osoba na tržištu rada u 2023. godini bila su poslovi vezani za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut i doktor medicine-specijalista.

Pored ovih zanimanja, diplomirani ekonomisti i pravnici su također traženi po broju oglasa, ali zbog velike ponude ovih stručnjaka, oni čine većinu nezaposlenih. Osim ekonomista i pravnika, najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba čine kriminalisti, politolozi, novinari i socijalni radnici.

Također, veliki broj nezaposlenih čine i profesori engleskog jezika i razredne nastave.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i osoblje u ugostiteljstvu, posebno školovane konobare, a i dalje su potrebni operateri za unos podataka i radnici u call-centrima.

Na listi nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom prevladavaju ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, mašinski tehničari, medicinske sestre, poljoprivredni tehničari, tekstilni tehničari i ekonomisti.

U Srbiji su ekonomisti među najtraženijim radnicima

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, potražnja za visokoobrazovanim profilima posebno je izražena u oblastima mašinstva, elektrotehnike, građevinarstva, medicine i ekonomije zbog razvoja tih sektora.

Što se tiče zanimanja, najtraženija zanimanja na tržištu rada u Srbiji tokom 2023. godine bila su: programer, ekonomista, krojačica, građevinski tehničar, trgovac na malo, stolar, magacioner, zidar, kuhar, mašinski inženjer, oružnik, vozač, poslovođa prostih s građevinskim mašinama, bravar, gerontodomaćica, pekar, krojač, medicinska sestra, zaštitar, kurir, diplomirani inženjer elektroenergetike.

Profili za koje je manja potražnja su: administrativni tehničar, birotehničar, historičar, diplomirani politikolog za međunarodne poslove, diplomirani likovni umjetnik, diplomirani historičar umjetnosti.

U januaru 2024. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje evidentirala je 393.096 nezaposlenih lica (219.718 ili 55,9 posto žena). Kada je u pitanju obrazovna struktura, 13,5 posto nezaposlenih ima visoko obrazovanje.

Najveći broj nezaposlenih je u grupi zanimanja: ekonomija, pravo i uprava, pri čemu najveći udio među visokoobrazovanim profilima imaju diplomirani ekonomisti.

Hrvatska bilježi kontinuirani trend rasta potražnje za radnicima

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u 2023. godini najtraženija zanimanja su bila: prodavač/prodavačica (19.044), čistač/čistačica (14.126) i konobar/konobarica (10.246), čime su zajedno činili 17 posto u ukupnom broju traženih radnika.

Velika potražnja za radnicima odnosila se i na medicinske sestre/medicinske tehničare, kuhare/kuharice te administrativne službenike/administrativne službenice.

Gledajući obrazovnu strukturu nezaposlenih, tokom decembra 2023. godine, osobe sa završenim prvim stepenom fakulteta, višom školom i stručnim studijem obuhvatale su 6,6 posto (7.561), dok su osobe sa završenim fakultetom i akademijom činile 8,3 posto (9.586) u ukupnom broju nezaposlenih osoba.

Najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba i dalje se odnosi na ekonomiste i pravnike. Nakon njih, na listi nezaposlenih osoba nalaze se i fizioterapeuti, upravni pravnici, agronomi, novinari i odgajatelji.

U razdoblju od 2020. do 2023. godine zabilježen je kontinuirani trend rasta potražnje za radnicima, te se može pretpostaviti da će se nastaviti i tokom 2024. godine.

Crna Gora: U 2023. godini prijavljeno gotovo 6 posto više slobodnih radnih mjesta nego u 2022.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u 2023. godini, što se tiče grupa zanimanja, najviše visokoobrazovanih osoba bilo je iz grupa ekonomista, pravnika, vaspitača, menadžera, te zanimanja u sektoru ugostiteljstva i turizma.

Najveća potražnja za srednjoškolskim zanimanjima bila je u domenu medicinskih sestara, prodavača, medicinskih tehničara, konobara i vozača.
U 2023. godini, poslodavci su Zavodu za zapošljavanje prijavili 29.561 slobodno radno mjesto. U poređenju s 2022. godinom, prijavljeno je 1.564 ili 5,59% više slobodnih radnih mjesta (u 2022. godini oglašeno je 27.997 slobodnih radnih mjesta).

Među deficitarnim zanimanjima su maturanti gimnazije, istraživači u hemiji, istraživači u fizici, istraživači u biologiji, kulturolozi, inokorespondenti, bibliotekari, hemijski tehničari, laboratorijski tehničari, mašinski tehničari, mašinski konstruktori, ekonomski tehničari i pravni tehničari, prenosi TRT Balkan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()