Novi slučajevi ptičije gripe u Hrvatskoj

Kažu da je od početka ove godine u Hrvatskoj ptičja gripa zabilježena u divljih ptica u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji te jedno izbijanje u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji

16.03.2024. 18:09
  • Podijeli:
lastavice pixabay ptice-1669129527124.webp Foto: Pixabay

Potvrđeni su novi slučajevi visokopatogene influence ptica podtipa H5N1 u divljih ptica u Hrvatskoj.

Kako javlja Ministarstvo poljoprivrede, zaraza je utvrđena u uginulih crvenokljunih labudova pronađenih na području opštine Molve (jezero Čingi Lingi) i grada Koprivnice (jezero Šoderica) u Koprivničko- križevačkoj županiji.

Kažu da je od početka ove godine u Hrvatskoj ptičja gripa zabilježena u divljih ptica u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji te jedno izbijanje u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji.

Podsjećaju i da je od 18. novembra 2023. na snazi Naredba o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području RH, a određuju obavezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezno je sprovođenje higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima.

Takođe, podsjećaju na simptome u oboljele peradi:

- iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,

- potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,

- cijanoza kreste i podbradnjaka,

- sitna tačkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu,

- značajan pad nesivosti i valivosti te loš kvalitet ljuske jajeta,

- nervne smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),

- krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Subjekte stoga pozivaju da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru, prenosi "AgroKlub".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()