Novi komandant Kfora: Na Kosovu* prioritet konstruktivni dijalog

Ulutaš je u obraćanju nakon inauguracije rekao da su nedavni događaji na sjeveru Kosova otkrili nepredvidivu i krhku prirodu bezbjednosnog okruženja u regionu koja može biti ugrožena bilo kada

10.10.2023. 19:17
  • Podijeli:
kfor rumunija kosovo-6523afa41acc9.webp Foto: PRINTSCREEN/TWITTER

Novi komandant Kfora, turski general Ozkan Ulutaš istakao je da mu je prioritet da doprinese konstruktivnom dijalogu, te da trajno rješenje za Kosovo može biti postignuto političkim procesom i dijalogom.

Ulutaš je u obraćanju nakon inauguracije rekao da su nedavni događaji na sjeveru Kosova otkrili nepredvidivu i krhku prirodu bezbjednosnog okruženja u regionu koja može biti ugrožena bilo kada.

"To čini postojanje i misiju koju Kfor sprovodi još važnijom. Zato je imperativno da Kfor zadrži svoju spremnost da efektivno ispunjava svoju misiju i ostane budan i spreman za bilo kakav mogući razvoj situacije koji može uticati na bezbjednosno okruženje", dodao je turski general.

On je najavio da će Kfor pod njegovom komandom nastaviti da sprovodi svoju misiju "sa potpunom nepristrasnošću i profesionalizmom" i naveo da to zahtijeva međunarodna odgovornost u skladu s ciljevima i vrijednostima NATO-a i UN na kojima je zasnovan mandat misije.

Ulutaš je dužnost komandanta Kfora preuzeo od italijanskog general-major Anđela Mikelea Ristuče.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovao je i admiral Stjuart B. Manč, komandant Komande združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju, koji je govoreći o nedavnim dešavanjima na Kosovu rekao da je povlačenje srpskih snaga iz blizine administrativne linije jedan od poteza koji doprinose spuštanju tenzija.

On je naveo da je broj trupa Kfora povećan i da je 600 vojnika iz Turske zamijenjeno vojnicima iz Bugarske i Grčke.

Prema njegovim riječima, poslije 24. septembra aktivirani su vojnici iz Velike Britanije i Rumunije, više od 600 pripadnika i sada se dovlači teže naoružanje kako bi Kfor bio u mogućnosti da se bolje odbrani i kako bi odvratio druge od daljih aktivnosti.

"To je poruka za sve, da odustanu od provokativnog ponašanja i agresije jednih prema drugima i da se vrate diplomatiji i pregovorima. Što se tiče preuzimanja odgovornosti na sjeveru, ona leži na kosovskoj policiji, ona je prva odgovorna, potpomognuta Euleksom i tek onda Kforom kao trećim odgovornim", zaključio je Manč.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()