Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Oni su pozvali Spajića da bude konzistentan u odnosu na dosadašnju poziciju Crne Gore

17.04.2024. 08:40
  • Podijeli:
milojko spajić, 26 feb 2024 - profimedia-65f316b661fc5.webp Foto: Profimedia

Predstavnici 35 nevladinih organizacija i osam pojedinaca uputili su u utorak crnogorskom premijeru Milojku Spajiću inicijativu da Crna Gora sponzorira Rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici.

Oni su pozvali Spajića da bude konzistentan u odnosu na dosadašnju poziciju Crne Gore i zatražili da se ta zemlja pridruži državama koje kosponzoriraju Rezoluciju čiji će Nacrt biti predstavljen danas na zatvorenoj sjednici UN-a.

"Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. maja glasati za Rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorirale i koje razumiju važnost izgradnje mira", navodi se u inicijativi upućenoj Spajiću, javljaju Vijesti.

Kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Crna Gora mora pokazati kapacitet, ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje svoje međunarodne obveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi, poručuje se u inicijativi.

Dodaje se da Crna Gora, njegujući regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose po kojima je bila prepoznata, mora značajno doprinijeti da se kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici podigne na međunarodni nivo.

"Većinska Crna Gora želi dostojno da iskaže poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, kao i do sada", navodi se u dokumentu upućenom Spajiću.

Potpisnici inicijative su podsjetili da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvaćanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu o Srebrenici.

"Imajući u vidu da negiranje genocida u Srebrenici nije prestalo ni nakon usvajanja te Rezolucije te da, također, nije ustanovljen Dan sjećanja iako to Rezolucija predviđa, jasno je da nije učinjeno dovoljno da se prihvate činjenice i odgovorno osigura zajednička budućnost", dodaje se u inicijativi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()