Nema mira na sjeveru Kosova*: Prištinska policija upala u zgrade opština sa srpskom većinom

U Goraždevcu su policajci skinuli i srpsku zastavu sa zgrade privremenog organa opštine Peć, a više od pola sata su pretresali i novinare Radio Goraždevca

02.02.2024. 13:15
  • Podijeli:
Tan2023-09-2511471660_8 kosovo selo banjska AP PhotoVisar Kryeziu (1)-651175c5e5038.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Kosovska policija je jutros upala u prostorije privremenih organa opštine Peć i Istok, u Goraždevcu i Osojanu, potvrdio je za Euronews Srbija urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

U Goraždevcu su policajci skinuli i srpsku zastavu sa zgrade privremenog organa opštine Peć, a više od pola sata su pretresali i novinare Radio Goraždevca.

"Kažu da smo im bili sumnjivi. Držali su nas, pretresali automobil, a prethodno su nam i oduzeli ključeve, ne dozvolivši da izađemo sa parkinga ispred radija", kaže Dimitrijević.

Kako javlja dopisnica" Euronews Srbija", u Osojanu je policija, osim u prostorije privremenog organa, ušla i u tamošnju ambulantu, a dežuraju i ispred seoske apoteke koja je trenutno zaključana.

Djeca su iz škole i vrtića puštena kući.

Goraždevac je najveće selo u opštini Peć, dok je Osojane najveće povratničko selo u opštini Istok. Prije nekoliko dana, kosovska policija je zatvorila privremene organe opština Dragaš, Suva Reka, Prizren i Orahovac.

Oglasila se Kancelarija za KiM

Današnji upad naoružanih pripadnika kosovske policije u Privremene organe opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mjestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje) nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji u direktnoj režiji Aljibina Kurtija, a pred očima kompletne međunarodne zajednice, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Kurtijevi specijalci zatvorili su srpske opštine u Metohiji, koje su tokom sukoba 1999, a potom i tokom Pogroma 2004. godine potpuno nasilno etnički očišćene od Srba. Teškom mukom, Srbi su se u malom broju vratili na svoja ognjišta i u povratnička naselja gde im je život garantovala i međunarodna zajednica, a danas ih Kurti policijom, dugim cevima i oklopnim vozilima ponovo proteruje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su tokom današnje nelegalne i nasilne akcije privedeni i predsednici privremenih organa na informativne razgovore, a u nasilnom upadu u mirne srpske sredine zatvoreni su i Domovi zdravlja, ambulante i apoteke.

"Ovakva akcija usledila je nakon prošlonedeljnog upada u opštinu Gora koju nije osudio nijedan pripadnik međunarodne zajednice i svojim glasnim ćutanjem postaju saučesnici ovakvih Kurtijevih nedela", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()