"Nema Mila, nema Tita, sad se samo Jakov pita"

Ko je novi crnogorski predsjednik i koga je naslijedio

02.04.2023. 22:18
  • Podijeli:
Jakov Milatovic-6429e29c138c9.webp Foto: UNA

"Nema Mila, nema Tita, sad se samo Jakov pita", odjekivalo je ulicama gradova Crne Gore.

Novi predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, koji se izjašnjava kao Crnogorac govori srpski jezik i vijernik je Srpske pravoslavne crkve, došao je na ovu poziciju nakon 32 godine vladavine Mila Đukanovića.

Milatović je političku karijeru započeo u ekspertskoj Vladi Zdravka Krivokapića 2020. godine kada je postao ministar ekonomskog razvoja.

Rođen je 1986. godine u tadašnjem Titogradu, a danas Podgorici. Za svojih 37 godina života napravio je zavidnu karijeru u vanpolitičkom životu.

Osnovne studije u oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosječnom ocjenom 10 i bio student generacije. Kao stipendista američke vlade proveo je jednu studijsku godinu na Univerzitetu savezne države Ilinois,  a kao stipendista austrijske vlade jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču, te kao stipendista Evropske komisije jednu studijsku godinu na Univerzitetu u Rimu.

Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford i bio je stipendista britanske vlade.

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici kao dio tima za upravljanje rizikom, zatim u Dojče banci u Frankfurtu. Od 2014. godine radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Pohađao je programe i škole Ujedinjenih nacija u Njujorku, njemačke Fondacije Konrad Adenauer u Podgorici, Ambasade Crne Gore u Rimu, Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Oxbridge Academic Programs u Oxfordu, Međunarodnog monetarnog fonda u Londonu, Londonske škole ekonomije i Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu.

Obavljajući poziciju ministra u Vladi Crne Gore, kroz Program "Evropa sad" minimalnu platu podgao je za 200 evra, te je dotadašnje plata sa 250 skočila na 450 evra. 

Tada su uvedene i mjeri po mjeri većine naroda. Ukinuti su doprinosi za zdravstveno osiguranje na teret zaposlenih. Neoporezivi dio zarade podigunt je do 700 evra, a porez na zarade veće od 1.000 evra povećan je sa devet na 15 odsto.

Za ovakve poteze Milatovićev Pokret Evropa sad nagrađen je prvo na lokalnim izborima u oktobru prošle godine, a sada i pozicijom predsjendika države.

Ovom pobjedom Milatovića u političku penziju odlazi duže od tri decenije neprikosnoveni vladar Crne Gore Milo Đukanović.

Na poziciji predsjednika Vlade Crne Gore Đukanović je bio četiri uzastopna mandata, od 1991. do 1998., zatim od 2003. do 2006., potom od 2008. do 2010. i od 2012. do 2016. godine.

Kada nije bio premijer bio je predsjendik i to Republike Crne Gore od 1998. do 2002., te Crne Gore od 2018. do danas.

Đukanovićeva vladavina trajala je od prvih višestranačkih izbora, od pada režima Jospia Broza Tita. Stoga i ne čudi da Crnogorci u slavljeničkoj pjesmi kažu nema Mila, nema Tita...

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()