NATO šalje dodatne trupe na Kosovo*

Zbog nedavnih događaja

29.09.2023. 15:15
  • Podijeli:
KFOR_Leposavić_Amrička vojska_Foto Reuters-64a5ab9e77472.webp Foto: Reuters

Savjet NATO-a odobrio je danas slanje dodatnih snaga na Kosovo* zbog aktuelne situacije, javlja Tanjug.

Kako je navedeno u saopštenju, Savjet NATO-a je održao sastanak na kojem je razmotrena situacija na KiM, a članice Alijanse su izrazile duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija na sjeveru. Podsjećanja radi, nakon oružanog sukoba prošlog vikenda, poginulo je četvoro ljudi, troje Srba i jedan albanski policajac.

Kako je saopštio Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, misija KFOR-a održava vidljivo i aktivno prisustvo širom teritorije Kosova*.

"Mi ćemo uvijek preduzimati sve neophodne akcije kako bismo održali bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu*. Mi to činimo nepristrasno i u skladu sa našim UN mandatom", dodaje se u saopštenju.

Dodali su da će biti preduzete sve mjere kako bi komandant KFOR-a imao neophodne resurse i fleksibilnost neophodnu da misija ispuni svoj mandat.

"Spremni smo da učinimo dodatne izmjene u sastavu KFOR-a, u skladu sa potrebama", navodi se u saopštenju i dodaje da KFOR nastavlja koordinaciju u bliskoj saradnji sa svim relevantnim akterima  u Beogradu i Prištini, kao i sa misijom EULEKS-a, OEBS-om, UNMIK-om i cijelom diplomatskom zajednicom.

"Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Pozivamo Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu kojem posreduje EU, kao jedinom načinu da se riješe bitna pitanja i postignu rješenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključ za trajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost u regionu", zaključuje se u saopštenju NATO.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()