Na sjeveru Kosova* mirno, ali napeto

Dragiša Galjak kojeg je juče iz vatrenog oružja ranio pripadnik kosovske policije, van je životne opasnosti

30.05.2023. 20:26
  • Podijeli:
ograda zvečan kfor tanjug dopisništvo kim-6475f85808121.webp Foto: Dopisništvo KiM Tanjug

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije večeras je mirna, ali veoma napeta, javio je dopisnik Srne.

Ispred zgrade opštine, kao i ispred opštinskih zgrada u Leposaviću i Zubinom Potoku, raspoređene su dodatne snage Kfora, a u objektima se nalaze pripadnici ROSU jedinice iako Srbi traže njihovo povlačenje sa sjevera Kosmeta.

U blizini zgrade opštine u Zvečan u večernjim časovima čula se manja eksplozija.

I u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ispred zgrade opštine popodne je raspoređen dodatni broj pripadnika Kfora.

U Gračanici su uhapšena trojica Albanaca E.B /22/, Š.V. /22/ i E.G. /31/ koji su sinoć zapalili srpsku zastavu pored spomenika Milošu Obiliću udaljenog dvadesetak metara od zida manastira Garačanica. Vandali su paljenje srpske zastave snimali, a potom objavili na "Instagramu".

Nepoznata lica sinoć su skinula srpsku trobojku i zastavu Srpske pravoslavne crkve iz dvorišta Crkve Svetih mučenika Flora i Lavra u Lipljanu.

Dragiša Galjak kojeg je juče iz vatrenog oružja ranio pripadnik kosovske policije, van je životne opasnosti nakon što je operisan u bolnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Dvojici Srba koji su uhapšenih juče u Zvečanu - Radošu Petroviću iz Kosovske Mitrovice i Dušanu Obrenoviću iz Zvečana određen je pritvor do 48 časova.

Jake snage Kfora razbile su juče skup građana koji su bili okupljeni ispred opštine Zvečan i mirno protestovali. Korišćeni su suzavac i šok-bombe.

Situacija u opštinama na sjeveru Kosova i Metohije, u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić s ciljem da omogući "novim načelnicima opština" da preuzmu dužnost, nakon izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila manja od 3,5 odsto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()