Na Jadranu napadaju ogromni komarci, stručnjak sumnja na atipičnu vrstu: "Ne zuje, a ostavljaju bolne plikove"

Nemoguća je misija pronaći sprej protiv komaraca u ovo doba jer ih većina trgovina ima u svojoj ponudi samo u ljetnim mjesecima

30.04.2024. 07:38
  • Podijeli:
komarac denga pixabay-63fa044c104b7.webp Foto: Pixabay

Na Jadranskom primorju, tačnije u Splitu, građani se žale na ujed neobičnih komaraca koji su, kako kažu, dosta veći od onih na koje smo navikli.

"Ne mogu reći da je bila najezda, ali ti su komarci bili skroz čudni, poprilično veliki i nisu zujali. Na djeci sam primetila ubode i boljelo ih je. Ostajali su im tvrdi plikovi i jedino je prolazilo nakon što sam im to mazala", govori za Slobodnu Dalmaciju jedna Splićanka.

Nemoguće pronaći sprej

Dodaje da je bila nemoguća misija pronaći sprej protiv komaraca u ovo doba jer ih većina trgovina ima u svojoj ponudi samo u ljetnim mjesecima.

"Prije mjesec dana obišla sam sve trgovine u potrazi za sprejom. Našla sam ga tek u trgovini na Sirobuji, a kad sam pitala prodavačicu imaju li ih u ponudi, kazala mi je da sam četvrta osoba taj dan koja ju je to pitala".

Sličan problem zabilježila je i njena prijateljica u Podstrani.

"Ovo je postalo strašno. Cijele godine je sezona. Mažemo se i prskamo, stavljamo naljepnice i narukvice. Prije smo imali apoteke za skidat fibru i kad te boli zub, a sad imamo malu kućnu apoteku za borbu protiv letećih terorista", govori jedna čitateljica iz Podstrane.

Riječ stručnjaka

O kojem je tačno komarcu riječ, govorio je dr. sc. Tonija Žitka, dipl. ing. biologije s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

"Koliko vidim prema fotografiji, riječ je o nekim komarcima iz rodova Ochlerotatus ili Aedes, koji su veći od običnih i tigrastih. Vežemo ih uz poplavne površine, ali možemo ih vidjeti i kod nas, samo ne u prevelikom broju. Nećemo ih vidjeti u centru grada, nego u istočnim dijelovima, gdje je više zelenila i postoje vodene površine na kojima se razmnožavaju. Trebalo bi pregledati uzorak komarca da bih bio sto posto siguran", kazao  je dr. sc. Žitko, voditelj Odsjeka za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u NZJZ-SDŽ.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()