Na dva dana: Si Đinping stigao u Srbiju, dočekao ga Vučić

U čast kineskog predsjednika postrojena je garda Vojske Srbije, a biće izveden i kulturno-umjetnički program

07.05.2024. 23:00
  • Podijeli:
si đinping dolazak reuters-663a8bbc5632c.webp Foto: Reuters

Predsjednik Kine Si Đinping doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji.

Avion predsjednika Kine dočekali su srpski MIG-ovi čim je ušao u vazdušni prostor Srbije i dopratili ga do beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

Kineskog predsjednika i njegovu suprugu na aerodromu dočekuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom.

U čast kineskog predsjednika postrojena je garda Vojske Srbije, a biće izveden i kulturno-umjetnički program.

Svečani doček predsjedniku Kine biće priređen sutra ispred Palate "Srbija", gdje je planiran sastanak sa predsjednikom Srbije u užem formatu, plenarni sastanak dvije delegacije, kao i ceremonija potpisivanja više sporazuma iz različitih oblasti saradnje.

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su ranije danas u Beograd, gdje su ih na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali ministri finansija i trgovine Srbije Siniša Mali i Tomislav Momirović.

Kinesku delegaciju čini 400 članova, a obezbjeđivaće ih oko 3.400 policajaca.

Ovo je druga posjeta kineskog predsjednika Beogradu u proteklih osam godina.

Si Đinping je boravio u Srbiji 2016. godine, što je bila prva posjeta predsjednika Kine nakon 32 godine. Tada je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Kine.

Srbija je druga stanica evropske turneje kineskog predsjednika, koji je u Beograd stigao iz Pariza, a potom će otputovati u posjetu Mađarskoj.

Ovo je prva posjeta Si Đinpinga Evropi u posljednjih pet godina od izbijanja pandemije virusa korona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()