Milanović: “Pregovori s BiH će trajati 500 godina, i duže nego što su bili pod Turcima”

“Treba se izboriti za ono što im je oteto, ono što im pripada po Daytonu, što se Plenković nije usudio da napravi, a ja ću to uraditi odmah”, tvrdi Milanović

21.03.2024. 15:02
  • Podijeli:
PXL_190324_111918053 zoran milanović Vjeran Zganec RoguljaPIXSELL-65fbffc43df03.webp Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, iskoristio je priliku da se i preko pregovora Bosne i Hercegovine obračuna s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Zoran Milanović izjavio je danas da bi u Bruxellesu na Vijeću Europe glasao za otvaranje pregovora o članstvu BiH u Europskoj uniji. Naravno, iskoristio je priliku da se i po tom pitanju obračuna s hrvatskim premijerom, pa je rekao kako je za to bio i Andrej Plenković.

Mišljenja je, međutim, da će ti pregovori o pristupanju BiH Europskoj uniji trajati dugo, kako kaže, “500 godina i duže nego što su bili pod Turcima.”

Da je, dodao je, bio na mjestu Plenkovića tražio bi, a premijer to nije jer bi se morao malo zamjeriti, a više neće imati ni prilike, da se Hrvatima u BiH osigura pravo da biraju svog člana Predsjedništva.

“Treba se izboriti za ono što im je oteto, ono što im pripada po Daytonu, što se Plenković nije usudio da napravi, a ja ću to uraditi odmah”, tvrdi Milanović.

Inače, u Briselu danas počinje dvodnevni summit Europskog vijeća tokom kojeg će lideri EU razgovarati o politici proširenja Europske unije, a očekuje se da će donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Nizozemska, koja se protivila otvaranju pregovora, ipak bi mogla dati zeleno svjetlo, a nizozemski premijer Mark Rutte rekao je, po dolasku u Bruxelles, da ipak podržava prijedlog Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora s BiH, ali da BiH mora uraditi više da bi se postigao dogovor unutra EU oko usvajanja pregovaračkog okvira za tu zemlju, piše Bljesak.info.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()