Kraj jedne političke epohe

Milo Đukanović priznao poraz

02.04.2023. 21:18
  • Podijeli:
milo đukanović strahinja aćimović tanjug-642964717673e.webp Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović čestitao je protivkandidatu Jakovu Milatoviću pobjedu na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

"Završeni su izbori. Crna Gora je izabrala. Ja taj izbor poštujem. Čestitam Jakovu Milatoviću. Želim mu da bude uspješan predsjednik. Ako on bude uspješan, to može značiti da Crna Gora može biti uspješna država", kazao je Đukanović, priznajući poraz u drugom izbornom krugu.

Istovremeno, direktor RTV Nikšić Nikola Marković rekao je za Tanjug da je povećana izlaznost u današenjem drugom krugu izbora u Crnoj Gori bila očekivana, kao i da je to što je predsjednički kandidat Milo Đukanović motivisao glasače iz dijaspore izazvalo dodatnu mobilizaciju glasača koji pripadaju parlamentarnoj većini. 

"Jedan od razloga za povećanu izlaznost je i broj glasača iz dijaspore koje je motivisao, ili da tako kažem, doveo Đukanović i to su dominantno pripadnici manjinskih naroda, a to je izazvalo refleks na koji Đukanović i DPS nisu računali - dodatna mobilizacija glasača koji pripadaju parlamentarnoj većini od 30. avgusta 2020. godine. To možemo vidjeti po tome što je ubjedljivo najveći porast izlaznosti u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, Budvi...", rekao je Marković. 

Prema prvim podacima, centralni region Crne Gore je zabilježio najveću izlaznost, a Marković je smatra da su Podgorica, Nikšić i Danilovgrad temelj buduće pobjede Jakova Milatovića. 

"Ali, ne zaboravimo i region, Budvu i Herceg Novi. Ono što bih želio da dodam kao temu, to je da je Đukanović uspio da motiviše pripadnike bošnjačke manjine u Crnoj Gori da dođe iz dijaspore i glasa u Crnoj Gori. Međutim, pogledajte opštine gdje je većinsko stanovništvo albansko, tamo vidite da je jako mali procenat izlaznosti dakle Đukanović nije uspio da motiviše veći broj glasača albanske nacionalnosti da glasaju za njega, tu vidim značajnu ulogu Dritana Abazovića bez obzira na moje česte kritike upućene njegovoj vladi", rekao je Marković. 

On je dodao da su korektan posao odradili i Aleksa Bečić predsednik Demokrata, Andrija Mandić predsjednik DF. 

"Dakle, mi smo vidjeli jednu energiju atipičnu za Crnu Goru pošto smo u protekle dvije godine imali razne svađe i nismo znali ko se sa kim ne svađa iz nove vladajuće većine, međutim kao da su svi osjetili važnost ovog istorijskog trenutka za Crnu Goru, jer ovo je kraj jedne političke epohe", rekao je Marković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()