Komadant NATO snaga za Evropu svjedočio pred Kongresom SAD: Govorio o situaciji u BiH i regionu

Na početku izlaganja rekao je da NATO nije savez s jednim problemom i da SAD nije zemlja s jednim problemom.

17.04.2024. 18:15
  • Podijeli:
kristofer kavoli, 18 jan 2024 - foto AP Photo Virginia Mayo Tanjug-65a9463f80d27.webp Foto: AP Photo/Virginia Mayo/Tanjug

Vrhovni komandant NATO savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i komandant Evropskog štaba Oružanih snaga SAD (USEUCOM), general Kristofer Kavoli, svjedočio je danas pred američkim Kongresom.

Na početku izlaganja rekao je da NATO nije savez s jednim problemom i da SAD nije zemlja s jednim problemom.

– Važno je prepoznati da se i druge stvari događaju u Evropi koje nisu dobre za nacionalne interese SAD. Takođe, nisu nepovezane s ratom u Ukrajini. Prvo što smo uradili je što smo odlučili uraditi nešto unutar NATO po pitanju rezervnih snaga – naveo je Kavoli.

U nastavku je rekao da se to odnosi prvenstveno na snage koje su raspoređene unutar misije na Kosovu (KFOR) i u BiH (Misija EUFOR Altea)

– Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. U procesu smo i nacije su prilično velikodušne. Dovešćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi – dodao je Kavoli.

Zatim se osvrnuo i na rezervne snage NATO u EU misiji Altea.

– Odvezujemo veze između rezervnih snaga za EU misiju Altea u BiH i misiju KFOR. To je bila ekonomija koju sebi više nismo mogli priuštiti. Da dijelimo strateške snage na tom području. Posebno velikodušna po ovom pitanju je bila Francuska i ovim putem im se zahvaljujem – zaključio je Kavoli.

– Francuska je stavila bataljon u operativno stanje. Ove sedmice su tenzije značajno veće. Pokrenuli smo barem dvije fokusirane misije kako bismo povećali prikupljanje informacija da bismo što bolje razumjeli šta se događa u obje te zemlje – dodao je Kavoli.

U svojoj izjavi je rekao da etničke tenzije u BiH takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

– Aktivnosti Rusije na podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spriječe produbljivanje veza sa EU i NATO. Etnonacionalistička politika sprječava BiH da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene evroatlantske integracije. Većinski srpski entitet u BiH, Republika Srpska, nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom – istakao je Kavoli, prenosi Klix.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()