Ko čuva nebo iznad regiona?

Neven Kazazović kaže za UNU da hrvatsko nebo ne štiti niko osim hrvatske avijacije, kao ni nebo iznad Bosne i Hercegovine

16.03.2022. 17:45
  • Podijeli:
bespilutna-letjelica-anadolija-foto Cropped (1).jpg Foto: Pixabay

Hrvatska je posljednjih dana u žiži javnosti zbog pada vojne bespilotne letjelice u Zagrebu.

Dok se vijećalo da li je došla sa ruske ili ukrajinske strane, iz Ministarstva odbrane Hrvatske jasno poručili da nisu zadovoljni reakcijom susjednih zemalja koje su mnogo prije uočile letjelicu.

Prema zvaničnim podacima bespilotna letjelica je doletjela sa područja Ukrajine, preletila je Rumuniju i Mađarsku te ušla u hrvatski vazdušni prostor, gdje se srušila u zagrebačkom naselju Jarun.

Šta bi bilo da je sličan scenario zadesio BiH ili Srbiju?

Sreća u nesreći je što Hrvatska kao i Srbija bar ima vlastita vazduhoplovstva. Najteži položaj ima Bosna i Hercegovina. BiH nema vojnu avijaciju, a Oružane snage BiH imaju vrlo skromne vazdušne snage, ako se nekoliko zastarjelih helikoptera za gašenje požara može nazvati “snagom”.

Za neke modernije letjelice i rakete, više je nego poznato da BiH nema novca, a i kada bi ga imala upitna bi bila politička saglasnost u vezi sa bilo kakvom nabavkom opreme, kao i to da li se i sa punom opremom i u punom kapacitetu može izbjeći pad letjelice.

Vojni analitičar Neven Kazazović kaže za UNU da hrvatsko nebo ne štiti niko osim hrvatske avijacije, kao ni nebo iznad Bosne i Hercegovine.

"Da je ta letjelica koja je pala u Zagrebu slučajno došla ovdje u BiH, pala bi, ne bi je niko ni primjetio", kaže Kazazović za UNU.

Objašnjava da je nelogično da je NATO izjavio da je primjetio letjelicu, ali nije obratio pažnju da je značajna.

"To nije jedina letjelica koja je pala na područje NATO-a, pala je jedna i u Rumuniji, ali druge vrste. Ta je bila izviđačka i manja i vjerovatno ju je bilo teže otkriti, a ova što je pala u Jarun je velika, ima skoro šest tona i nevjerovatno da je preletjela dvije-tri NATO zemlje i da niko nije reagovao", kaže Kazazović.

On ističe da bi nebo trebalo kontrolisati radarima i onda dizati avione ako se uoči letjelica.

"Međutim, ona je samo sedam minuta bila u prostoru Hrvatske i niko ne bi ni imao vremena da reaguje", kaže.

Ima tu još jedna druga stvar, dodaje.

Apsurd do apsurda

"NATO da bi ojačao sigurnost u BiH je rekao da će nad Bosnom da nadlijeću avioni Rafale, ali vidim da je Milanović rekao da zabranjuje stranim avionima da nadlijeću Hrvatsku, pitam se kako da ti avioni nadlijeću BiH, a da ne nadlijeću Hrvatsku? Ako NATO želi da avioni nadlijeću Hrvatsku, Milanović ne može da učini ništa po pitanju toga da to spriječi. Prema tome, to je sve apsurd do apsurda", kaže Kazazović.

On jasno kaže da se dronovi masovno koriste u ratu, te da je moguće očekivati da se neki otkine od kontrole i padne.

"Ovo u Hrvatskoj vjerovatno neće biti posljednji slučaj", smatra.

Dodaje da ni BiH ni Hrvatska ne mogu ništa uraditi po pitanju toga, ako NATO odluči da nadlijeće iznad ove dvije zemlje.

"Što se tiče avijacije, neke zemlje imaju ugovor sa drugim zemljama da štite njihov vazdušni prostor, ali je veliko pitanje koliko su takve kontrole efikasne i da li su efikasne. Taj dron ima veliku brzinu i specifičan način leta i ako ga radar na vrijeme ne otkrije, i ako na vrijeme ne reagje protivvazdušna odbrana, a nju nemaju ni Hrvatska ni BiH, on pada. Takođe, iako Srbija tvrdi da ima, mislim da ni Srbija tu baš ne stoji sjajno. Oni poučeni bombardovanjem iz 1999. vjerovatno su nešto učinili, ali obarati avione NATO-a koji lete na velikoj visni i snimaju nije jednostavno", naveo je Kazazović za UNU.

Najbolje vazduh-vazduh rakete

Srbija ne treba da brine, jer kada bi se našla u situaciju da neki vojni dron juri preko zemlje ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije oborili bi tu letjelicu. Tako tvrdi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji kaže da Srbija ima najbolje rakete vazduh-vazduh.

“Neki nemaju čime, a mi imamo najbolje rakete vazduh-vazduh, svakog dana i svako veče imamo ‘er polising’ našeg neba. Ne smije da se pusti bilo šta što bi na bilo koji način moglo da ugrozi naše građane. Hrvatska ima izvanrednu kopnenu vojsku, u točkašima su mnogo bolji od nas, ali su trenutno slabiji u RV i PVO, zato su i kupili 12 aviona Rafal”, izjavio je Vučić komentarišući slučaj letjelice koja je pala u Zagrebu.

Vojni analitičar Neven Kazazović je podsjetio da su NATO izviđački avioni prethodnih dana nadlijetali iznad Banjaluke, na predjelu Krajine, kako bi izvidjeli situaciju, što im i jeste cilj i da to niko iz BiH i da hoće, ne može da spriječi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()