Karcinomi odnesu preko 2.000 života: Evo koji je najčešći oblik

Oko 20 odsto malignih oboljenja uzrokovano je virusnim infekcijama /virusi hepatitisa B i C humani papiloma virus.

03.02.2024. 16:15
  • Podijeli:
karcinom-oboljeli-anadolija.jpg Foto: Anadolija

U Crnoj Gori svake godine od raka oboli između 3.000 i 4.000 osoba, a njih skoro 2.000 izgubi borbu sa ovom opakom bolešću, pokazuju podaci Međunarodne agencije za istraživanje raka.

U Crnoj Gori na prvom mjestu po učestalosti je karcinom pluća sa oko 443 novootkrivena slučaja na godišnjem nivou, nakon toga slijedi karcinom dojke /378/, kolorektalni karcinom /330/, karcinom mokraćne bešike /156/ i prostate /136/, saopštili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka, povodom Svjetskog dana borbe protiv raka - 4. februara.

Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka, rak je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu, sa gotovo 20 miliona novih slučajeva u 2020. godini i 10 miliona umrlih od raka u toj godini.

Oko 30 odsto svih smrti zbog malignih bolesti nastaje zbog pet glavnih rizika: konzumiranja duvanskih proizvoda, prekomjerne tjelesne težine, nedovoljnog unosa voća i povrća, nedostatka fizičke aktivnosti i prekomjerne upotrebe alkohola.

Sama zavisnost od duvana odgovorna je za jednu petinu svih smrti zbog malignih bolesti, kao i za više od 90 odsto svih smrti zbog karcinoma pluća.

Oko 20 odsto malignih oboljenja uzrokovano je virusnim infekcijama /virusi hepatitisa B i C humani papiloma virus.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()