Kakvo je stanje na terenu: Ovako su glasalo u Hrvatskoj, scena je više nego podijeljena

HDZ u Hrvatskoj pobijedio u devet od ukupno 11 izbornih jedinica, preko noći dobili dodatni mandat

18.04.2024. 09:52
  • Podijeli:
zagreb hrvatska-661fe612f37ae.webp Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su u srijedu, a prema 99 odsto prebrojanih glasova najviše mandata osvojio je HDZ.

Ipak, ukoliko se pogledaju veliki gradovi, jasno je kako je politička scena u Hrvatskoj i više nego podijeljena.

Prema službenim rezultatima koji su dostupni javnosti, koalicija koju predvodi HDZ uspjela je osvojiti najviše glasova u Osijeku i Dubrovniku.

Hrvatske demokratska zajednica u Osijeku je osvojila 42,39 posto glasova, dok je u Dubrovniku zabilježila podršku od 35,24 posto.

Nešto šira regija Zagreba ušla je u šestu i drugu izbornu jedinicu, a tu je većinu glasova osvojio HDZ s 24,83 odnosno 35,34 posto glasova.

S druge strane, SDP, tačnije koalicija “Rijeke pravde” uspjela je osvojiti većinu glasova u Zagrebu, Rijeci te Splitu.

U glavnom gradu Hrvatske, tačnije u prvoj izbornoj jedinici, SDP je osvojio 25,23 posto glasova, u Rijeci 33,99 posto dok je u Splitu SDP osvojio 30,43 posto glasova.

HDZ u Hrvatskoj pobijedio u devet od ukupno 11 izbornih jedinica, preko noći dobili dodatni mandat

Uopšteno, kada se govori o rezultatima izbora, HDZ je osvojio 34,42 posto glasova odnosno 61 mandat u Saboru Hrvatske. SDP je osvojio 42 mandata, a Domovinski pokret je ove izbore okončao s 9,56 posto podrške odnosno 14 mandata. Most je osvojio 11 mandata, a zeleno-liberalna stranka Možemo 10 mandata. Predstavnici manjina imat će osam mandata, a po dva mandata osvojili su IDS i NPS, dok je FOKUS – Republika ove izbore okončala s osvojenim jednim mandatom, prenosi Index.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()