Južnokorejski bjegunac i propali "kralj kriptovaluta" krije se u Srbiji

Kako prenosi BBC, javni tužilac južnoseulske oblasti saopštio je da Južna Koreja sarađuje sa Srbijom na njegovom hapšenju

13.12.2022. 09:30
  • Podijeli:
Etherum_kriptovaluta_foto_Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Vlasti Južne Koreje tvrde da je Do Kvon, propali "kralj kriptovaluta", koji stoji iza gubitka od nevjerovatnih 40 milijardi dolara, krije u Srbiji.

Kako prenosi BBC, javni tužilac južnoseulske oblasti saopštio je da Južna Koreja sarađuje sa Srbijom na njegovom hapšenju.

Kvon (31) je u matičnoj zemlji optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala, a njega trenutnopotražuju tri zemlje: Južna Koreja, Singapur i Amerika.

Kvon Do-Hiung, poznatiji kao Do Kvon, je južnokorejski suosnivač i izvršni direktor Teraform Labs sa sedištem u Singapuru, matične kompanije srušenog stejbelkoina TeraUSD (kriptovalute kod kojih je cene dizajnirana da bude vezena za referentnu imovinu) i kriptovalute Luna.

TeraUSD i Luna su propali u maju 2022. godine, izbrisavši tržišnu kapitalizaciju od skoro 45 milijardi dolara za nedelju dana i uzrokujući stotine milijardi gubitaka na većem tržištu kriptovaluta. Kvon se suočava sa pravnim i društvenim pritiskom u vezi sa svojom ulogom u nesreći Tera. Građani iz različitih zemalja — uključujući Južnu Koreju, Singapur i Sjedinjene Države — preduzimaju pravne mjere protiv Kvona.

Kako prenose mediji, Do Kvon je rođen u Seulu u Južnoj Koreji 1991. godine. Pohađao je srednju školu stranih jezika Daevon u Južnoj Koreji. Nakon što je 2015. godine diplomirao računarstvo na Univerzitetu Stanford, prešao je na kratko da radi kao softverski inženjer za Majkrisoftu i Eplu.

U januaru 2016. godine, Kvon se vratio u Južnu Koreju da razvije svoj startap Anifi. Do Kvon je suosnovao Teraform Labs u januaru 2018. sa preduzetnikom Danielom Šinom. Kasnije 2018. godine, Terraform Labs je objavio kriptovalutu pod nazivom Luna. Teraform je počeo da prodaje svoj stejblkoin, TerraUSD (UST), 2020. godine. Tera blockčejn koji uključuje i UST i Luna, imao je stabilne podsticaje za rudarenje za koje se tvrdilo da stvaraju elastičnu monetarnu politiku uz efikasnu fiskalnu politiku kako bi se suprotstavili potencijalno slabom usvajanju i ograničenim slučajevima upotrebe.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()