Još jedna osoba iz regiona završila na američkoj crnoj listi

Značajna korupcija

05.12.2023. 21:50
  • Podijeli:
state-department-visoko-co-ba.jpg Foto: Anadolija

Američki State Department proglasio je danas bivšeg zamjenika premijera Sjeverne Makedonije Koču Anguševa nepoželjnom osobom u Sjedinjenim Američkim Državama zbog, kako se navodi u saopćenju, njegovog sudjelovanja u značajnoj korupciji.

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova SAD, kaže da je Angušev kao zamjenik premijera zloupotrijebio svoj položaj u korist svojih privatnih poslovnih interesa, potkopavajući povjerenje makedonske javnosti u vladine institucije.

Angušev je bio potpredsjednik vlade za ekonomska pitanja od 1. juna 2017. do 3. januara 2020. u vladi Zorana Zaeva.

“Današnji potez pokazuje da SAD stoje uz one u S. Makedoniji koji zahtijevaju odgovornost od korumpiranih javnih zvaničnika", stoji u saopćenju.

State Department također je njegovoj supruzi Elizabeti i djeci zabranio ulazak u SAD.

Na crnoj listi SAD zbog korupcije iz Makedonije su još Sergej Samsonenko, Orce Kamčev, Ratka Kamčeva, Sašo Mijalkov, Nikola Gruevski i Ramiz Merko.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()