Jačanje prijateljstva Srbije i Kine: Vučić i Si usaglasili stavove oko Kosova*

Kina razumije nastojanje Srbije da postane članica EU i pozdravlja politiku Srbije usmjerenu ka razvoju prijateljskih odnosa sa svim zemljama i njenu opredijeljenost za unapređenje saradnje u regionu.

08.05.2024. 18:45
  • Podijeli:
vučić si đinping vladimir šporičić tanjug-663b88379089e.webp Foto: Vladimir Šporičić Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kine Si Đinping potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu Srbije i Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

U izjavi se između ostalog navodi da se dvije strane suprotstavljaju nametanju bilo kakvog rješenja konačnog statusa "Kosova" i ističu da sve zainteresovane strane treba da u okviru rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 putem dijaloga i konsultacija postignu uzajamno prihvatljivo rješenje.

U tom procesu, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije moraju biti poštovani u potpunosti, a Kina podržava napore za nalaženje kompromisnih rješenja na miroljubiv način koje Srbija preduzima u pregovorima sa predstavnicima Privremenih institucija samouprave "Kosova", naglašava se u izjavi.

Takođe, Kina poziva na primjenu svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i efektivno obezbjeđivanje vjerske i kulturne baštine na tom području, te ističe da formiranje Zajednice srpskih opština kao važan dio Briselskog sporazuma iz 2013. godine mora biti realizovano.

U izjavi se dodaje da će se dvije strane uzajamno čvrsto podržavati u pitanjima od vitalnog državnog interesa na osnovu principa poštovanja državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država.

Srpska strana je ponovo potvrdila čvrstu podršku principu jedne Kine, ističući da je Tajvan neotuđivi dio Kine i da se protivi svim oblicima "nezavisnosti Tajvana" i miješanju u unutrašnje poslove Kine, ponovo naglašavajući da neće stupati u zvanične kontakte sa vlastima Tajvana na bilo kakav način.

Kina razumije nastojanje Srbije da postane članica EU i pozdravlja politiku Srbije usmjerenu ka razvoju prijateljskih odnosa sa svim zemljama i njenu opredijeljenost za unapređenje saradnje u regionu.

Dvije strane su istakle da je neophodno poštovati međunarodni poredak, zasnovan na međunarodnom pravu i Povelji UN, te insistiraju da sve zemlje, bez obzira na veličinu, budu tretirane kao jednake, suprotstavljajući se hegemonizmu i politici moći, kao i svim oblicima unilateralizma i protekcionizma.

Dvojica zvaničnika su razgovarali i o saradnji između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, odnosima Kine i Evrope kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, te su u tim pitanjima postigli široki konsenzus.

Srpska strana je podržala napore za izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo i spremna je da zajedno sa kineskom stranom realizuje Globalnu razvojnu inicijativu, Globalnu bezbjednosnu inicijativu i Globalnu civilizacijsku inicijativu.

Dogovoreno je produbljivanje i podizanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Srbije i Kine, kao i izgradnja zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Kina je podržala razvojni plan Srbije "Skok u budućnost - Srbija 2027", a Srbija istorijska dostignuća i istorijske promjene koje je Kina zabilježila u novoj eri, a dogovoren je nastavak intenzivnih kontakata između dvojice šefova država međusobnim susretima, telefonskim razgovorima i razmjenom pisama.

Potvrđena je spremnost da se, u okviru izgradnje inicijative "Pojas i put", produbi saradnja u oblastima kao što su ekonomija i trgovina, investicije, nauka i tehnologija, inovacije, digitalni sektor, informacije i komunikacije, što će doprinijeti stvaranju osnove za izgradnju zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

U izjavi se ističe da će dvije strane aktivno raditi na realizaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje i na Srednjoročnom akcionom planu o zajedničkoj izgradnji "Pojas i put", a Kina je spremna da povećava uvoz kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda i drugih proizvoda iz Srbije.

Dvije strane su izrazile želju da povećaju upotrebu teretnih vozova između Kine i Evrope, a Kina je zainteresovana da se više kvalitetnih proizvoda iz Srbije prevozi na kinesko tržište teretnim vozovima između Kine i Evrope.

Dvije strane smatraju da je projekat modernizacije srpsko-mađarske željezničke pruge od velikog značaja za unapređenje povezanosti Srbije i regiona, koji otvara nove perspektive za olakšano kretanje ljudi, povećanje prometa roba i ekonomske razmene u regionu.

Istovremeno, i dalje će jačati praktičnu saradnju u oblastima kao što su izgradnja saobraćajne infrastrukture, povezivanje, čista energetika, industrijske investicije, poljoprivreda, zone ekonomske i trgovinske saradnje.

Kineska strana je spremna da podstiče svoja preduzeća da dalje učestvuju u projektima regionalnog povezivanja, a dvije strane pridaju veliki značaj saradnji u oblasti zdravstva i biotehnologije, pri čemu je Kina spremna da sa srpskom stranom jača bilateralnu i multilateralnu saradnju u oblasti prevencije i kontrole bolesti, hitnih zdravstvenih situacija, telemedicine i tradicionalne medicine.

Kineska strana je spremna da aktivno učestvuje u izgradnji relevantnih projekata u okviru kampusa biotehnologije u Srbiji.

Si Đinping je izrazio iskrenu zahvalnost na svečanom, srdačnom i prijateljskom prijemu i uputio je poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ponovo posjeti Kinu, koji je sa zadovoljstvom prihvatio poziv.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()