I njemački mediji Đukanovića šalju u penziju

Crna Gora je pred istorijskim zaokretom, piše Deutsche Welle

21.03.2023. 18:44
  • Podijeli:
milo_djukanovic_una-1666556095817.webp Foto: UNA

Crna Gora je pred istorijskim zaokretom, a "Mila Đukanovića čekaju nezgodna vremena: ako taj car sklon biznisu izgubi imunitet, vjerovatno mu prijete nove istrage zbog zloupotrebe moći i korupcije", piše berlinska štampa, prenio je Deutsche Welle.

"Opušteni pobjednici izgledaju drukčije", opisuje berlinski "Tagesspiegel" obraćanje crnogorskog predsjednika nakon prvog kruga izbora u nedjelju.

Navodi se da je "vječni regent" Milo Đukanović sa "slatkokiselim osmijehom docirao o još mogućoj pobjedi", prenosi DW.

"Tagesspiegel" ocjenjuje da će u drugom krugu favorit biti izazivač Jakov Milatović (37).

"Raniji ministar ekonomije i kandidat pokreta Evropa sad može da računa na lavovski dio glasova kandidata koji su ispali u prvom krugu", piše "Tagesspiegel".

Dodaje se da se Đukanović nadao duelu s Andrijom Mandićem, protiv kojeg bi još imao realne šanse u drugom krugu 2. aprila.

"Berliner Zeitung" piše da su "srpski i crnogorski nacionalisti ostali bez goriva za političke igrice". Građani umjesto toga povjerenje daju Evropi sad i time nekoj vrsti "ekonomskog populizma" koji obećava bolji život odmah.

"Političar sa najdužim stažom u Evropi Milo Đukanović kroz dvije sedmice bi mogao da ode u političku penziju", dodaje se u tekstu.

"Neues Deutschland" piše da je "Đukanović dugo važio za garanta puta na Zapad, zbog čega mu je tolerisano zavlačenje ruku u državnu kasu".

List navodi da sa Milatovićem na scenu stupa nova generacija političara.

"Nimalo ne zaostaje za Đukanovićem u evropskim ambicijama, naprotiv. Milatović kritikuje sveprisutnu korupciju Demokratske partije socijalista i predstavlja je kao balvan na evropskom putu. Milatović bi bio jednako dobrodošao u Briselu, Berlinu i Vašingtonu", navodi "Neues Deutschalnd".

"Tageszeitung" prenosi da su oba kandidata u drugom krugu "prozapadna".

"Već sada je jasno da će Crna Gora ostati u NATOu i, nakon svih ovih godina kandidatskog statusa, ponovo ozbiljno raditi da konačno bude primljena u EU. Za to su izgledi povoljniji nego ranije", prenosi "Tageszeitung".

U tekstu se dodaje da se za Đukanovića, "uprkos svim zaslugama za nezavisnost Crne Gore, lijepi etiketa da je odgovoran za korupciju", pa je zato Milatović "favorit civilnog društva, lijevih i zelenih snaga, manjina i prozapadnih Srba".

Državna izborna komisija Crne Gore utvrdila je na sjednici u Podgorici privremene rezultate predsjedničkih izbora prema kojima je kandidat DPSa Milo Đukanović osvojio 35,37 odsto glasova, a kandidat "Evrope sad" Jakov Milatović 28,92 odsto.

Po ovim rezultatima, Đukanović je osvojio 119.673 glasova, odnosno 35,37 odsto od ukupnog broja birača koji su u nedjelju izašli na glasanje, a Milatović 97.858 glasova ili 28,92 odsto.

Njih dvojica ušli su drugi krug predsjedničkih izbora, koji će biti održani 2. aprila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()