I hrvatski bankari u debelom plusu: Ostvaren prihod od 1,36 milijardi evra

Po podacima koje iznose, prinos na imovinu (ROA) povećao se s 1,0 odsto na 1,8 odsto, a prinos na kapital (ROE) s 8,2 odsto na 15,5 odsto.

01.03.2024. 11:24
  • Podijeli:
evri-6419a35fbd52b.webp Foto: Pyxabay

Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi evra, što je za 647,2 miliona evra ili 91,2 odsto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

"Poslovanje kreditnih institucija u 2023. godini rezultiralo je s dobiti u iznosu od 1,4 milijarde evra. Pokazatelji profitabilnosti povećali su se u odnosu na njihovu vrijednost s kraja 2022. godine", ističu analitičari centralne banke u komentaru kretanja u bankovnom sektoru u 2023. godini.

Po podacima koje iznose, prinos na imovinu (ROA) povećao se s 1,0 odsto na 1,8 odsto, a prinos na kapital (ROE) s 8,2 odsto na 15,5 odsto.

"Rezultat je to porasta dobiti tekuće godine, pod utjecajem snažnog povećanja kamatnih prihoda. Znatan doprinos rastu tih prihoda dali su i prihodi na prekonoćne depozite kod HNB-a", objašnjavaju analitičari HNB-a, prenosi Hina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()