Hrvatska povlači još dva lijeka

Sandoz i Belupo povlače dva svoja lijeka

23.01.2024. 13:45
  • Podijeli:
lijekovi_tablete_foto_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Kako prenose regionalni mediji, Sandoz i Belupo povlače dva svoja lijeka.

Riječ je o tabletama Arvind 25 mg, koje sadrže aktivnu supstancu lamotrigin. Lamotrigin pripada vrsti lijekova koji se nazivaju antiepileptici. Primjenjuju se u liječenju dva stanja, epilepsije i bipolarnog poremećaja, javlja "Halmed".

Drugi lijek koji povlače jeste Dimtruzic 120 mg i Dimtruzic 240 mg tvrde želudačnootporne kapsule.

"Belupo, nosilac dozvole za lijek Arvind 25 mg tablete, u saradnji s Agencijom za lijekove sprovodi povlačenje serije 20924092 lijeka Arvind 25 mg tablete. Povlačenje se vrši do nivoa apoteke. Navedeni postupak povlačenja proizvoda sprovodi se na temelju sumnje u neispravnost u kvalitet koja se odnosi na rezultat van granice specifikacije za sadržaj parametara aktivne supstance lamotrigin", stoji u saopštenju.

Kada je u pitanju drugi lijek koji se povlači, navedeni postupak se sprovodi na osnovu Uredbe (EZ) br. 726/2004 Evropskog parlamenta i Savjeta i odluka Evropskog suda, koje se odnose na posebnu regulatornu zaštitu podataka i zaštitu od stavljanja na tržište lijeka Tecfidera, nosioca odobrenja Biogen Netherlands BV, a prema koji generički lijekovi sa aktivnom supstancom dimetil fumarat ne smiju biti u prometu do isteka perioda posebne regulatorne zaštite podataka i zaštite od puštanja u promet.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()