Hrvatska od ponoći ulazi u Šengen i uvodi evro

Šengenski prostor obuhvata teritorije 26 evropskih zemalja i funkcioniše kao područje jedne države

31.12.2022. 11:36
  • Podijeli:
Hrvatska u Schengenu_Europska komisija-1668610721387.webp Foto: Europska komisija

Hrvatska od ponoći ulazi u Šengen i uvodi evro umjesto kune koja je više od 28 godina bila u upotrebi kao službeni novac.

Šengenski prostor obuhvata teritorije 26 evropskih zemalja i funkcioniše kao područje jedne države, sa tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutrašnjih graničnih kontrola.

Hrvatskoj se od ponoći ukidaju granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a od 26. marta na aerodromima.

Osim toga, Hrvatska će od ponoći postati 20. članica evrozone, a kuna će ostati ravnopravno sredstvo plaćanja do 14. januara.

Predsjednik Evropske komisije Ursulom fon der Lajen rekla je da Hrvatska može biti ponosna na ulazak u evrozonu i šengensko područje jer će to privući investicije, pomoći u stvaranju radnih mjesta i rastu privrede, a mogla bi da postane i evropsko čvorište energije iz obnovljivih izvora.

"Hrvatska ovime dovršava svoju punu evropsku integraciju", rekla je Fon der Lajenova.

Fon Der Lajenova dolazi u posjetu Hrvatskoj na Novu godinu, na dan kada se podižu rampe i ukidaju kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i kada se u optiecaj uvodi zajednička evropska valuta - evro.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je da je ulazak u šengenski prostor jedan od najvećih hrvatskih političkih uspjeha od ulaska u EU.

Ulazak Hrvatske u najveću svjetsku zonu bez graničnih kontrola, sa oko 420 miliona stanovnika, Božinović je ocijenio i glavnim evropskim benefitom te zamajcem razvoja, posebno u pograničnim krajevima od Istre, preko sjeverozapadne Hrvatske do Slavonije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()