Groblje u Hrvatskoj išarano ustaškim simbolima i svastikama: "Četnici, odlazite!"

Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa slovom "U" u sredini, a uz zastavu je ispisano "ZDS" i "Četnici odlazite!"

09.11.2023. 22:00
  • Podijeli:
Eparhija_Dalmatinska_foto_FB-654cfa232709e.webp Foto: Facebook/Епархија далматинска

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve se u objavi na Facebooku požalila kako je groblje u Bribiru ponovno išarano ustaškim simbolima.

Ulaz u groblje na Bribiru, 6. novembra 2023. godine, ispisan je grafitima s ustaškim obilježjima. U poslijepodnevnim satima jedan mještanin Bribira čuvao je svoje stado kada je ugledao natpise na zidovima kulturno-historijske cjeline Bribirska glavica.

Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa slovom "U" u sredini, a uz zastavu je ispisano "ZDS" i "Četnici odlazite!". Također, s obje strane stubova ulaza u groblje vidljivo su ispisani fašistički simboli: slovo "U" i "svastika".

Istim simbolima oskrnavljena je i porodična grobnica porodice Gnjidić koja se nalazi na samom ulazu u groblje. O svemu je odmah obaviještena policija koja je nakon 40-ak minuta izašla na mjesto događaja.

Sličan uznemirujući događaj dogodio se samo nekoliko dana ranije u ravnokotarskoj župi (4. novembra 2023. godine), kada je na ogradi crkve ispisano “Djeco, niste dobrodošli!”, te ustaški natpis i parola “Spremni za Dom!".

"Sa velikim žaljenjem primorani smo izvijestiti javnost o ovim nehumanim djelima, koja su uveliko uznemirila mještane navedenih sela, ali i cijelu srpsku zajednicu u Dalmaciji.", napisali su na svom Facebook profilu.

"Ovakvim nedjelima pojedinci koji su još uvijek zarobljeni u nekim prošlim vremenima koja su nam svima mrska, pokušavaju narušiti bratske i dobrosusjedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i koliko god nas oni ljutili i vrijeđali, moramo im ne dopustiti da uspiju u ovoj namjeri", dodali su.

"Na nama je da pokažemo kako mržnji nema mjesta"

"Svako ko vjeruje u Gospodina, bez obzira na način na koji mu se molio, osudit će takve postupke, jer je više nego jasno da Bog ima neizmjernu ljubav i milost prema svakom čovjeku, te da svako zlonamjerno djelovanje učinjeno 'u ime i zaštitu nečije vjere', ne može imati legitimitet ni na koji način, kako pred našim zajedničkim Bogom, tako i pred zakonima i pravdom zemaljskih gospodara."

"I dok ovakvi incidenti, koji predstavljaju ne samo širenje govora mržnje, već i uništavanje tuđe imovine, obično ostaju nesankcionirani, a njihovi počinitelji nepoznati, zbog sličnih nedjela počinjenih u virtualnom svijetu nedavno je uhićen jedan Srbin iz Hrvatske. Zbog objava na svom Facebook profilu osuđen je na 15 dana zatvora pod optužbom da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira."

"Najoštrije osuđujemo svako ponašanje koje potiče nacionalizam i vjersku diskriminaciju, bez obzira s koje strane dolazilo, te smatramo da bi posljedice za takva nedjela trebale biti jednake za sve. Na nama je da kao ljudi i kao kršćani pokažemo da mržnji nema mjesta ni u našim srcima ni u javnom prostoru."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()