Ekipa UNE svjedočila predaji nelegalnog naoružanja u Srbiji

Nelegalno naoružanje može policiji da se preda bez posljedica do 8. juna nakon čega će njegovo posjedovanje biti strogo kažnjavano

12.05.2023. 21:54
  • Podijeli:

U akciji prikupljanja oružja, pokrenutoj nakon tragičnih događaja u školi u Beogradu i u okolini Mladenovca, do sada je prikupljeno oko 9.500 komada naoružanja, kao i više od 400.000 komada municije i oko 900 eksplozivna sredstva.

Nelegalno naoružanje može policiji da se preda bez posljedica do 8. juna nakon čega će njegovo posjedovanje biti strogo kažnjavano.

I ne samo nelegalno, građani mogu da predaju i legalno oružje kao i nasljeđeno, na čuvanje, do završetka ostavinske rasprave. Poziv se odnosi na sve vrste oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

„Svi građani koji su iskoristili ovu mogućnost i predali oružje, kao i oni koji namjeravaju da predaju čine veoma važnu stvar i doprinose prije svega ličnoj bezbednosti, porodičnoj bezbednosti i bezbednosti svih građana na teritoriji Republike Srbije“, ističe potpukovnik policije Dejan Milojević.

Ekipa UNA televizije prisustvovala je jednom predavanju oružja i uvjerila se u proceduru.

„Predao sam pištolj, revolver i vazdušnu pušku. Vazdušnu pušku sam dobio na poklon, bez papira, dakle nelegalno naoružanje je bilo, a revolver je bio od mog pokojnog oca. Imao je sve papire, oružani list. Predao sam iz prostog razloga što nemam dozvolu za njega i sada kakva je situacija može samo da mi napravi problem“, objasnio nam je jedan građanin koji je želio da ostane anoniman.

Prilikom predaje oružja prvenstveno vodite računa o ličnoj bezbednosti i bezbednosti okoline. Rasklopite oružje, odvojite od municije i spakujte u odgovarajuće torbe.

Ukoliko niste u posjedu originalne torbe, dovoljan je i čvršći ranac ili sportska torba. Nemojte kroz grad nositi oružje u providnim plastičnim kesama.  

„Prilikom predaje nelegalnog oružja  građani nisu u obavezi da dokazuju porijeklo oružja i municije, nisu u obavezi da se legitimišu, odnosno otkrivaju svoj identitet i prilikom predaje neće snositi nikakvu krivično-pravnu niti prekršajno pravnu odgovornost“, objašnjava Milojević.

To su nam potvrdili i građani koje smo zatekli na predaji u policijskoj stanici.

„Ništa ne traže. Samo pitanje postave da li je to oružje legalno ili ilegalno, imate li papire za nju ili ne. Kažete da je nelegalna, oni kažu - u redu. Izdaju vam potvrdu da to oružje odlazi u rashod i kraj priče“, rekli su nam.

Posljedica prilikom predaje oružja nema. Ali koliko god put, do najbliže stanice, bio kratak, može se desiti da vas policija legitimiše.

„U slučajevima ukoliko građani budu legitimisani od strane policijskih službenika na putu od kuće do najbliže policijske stanice, prije svega treba da objasne razlog zbog čega kod sebe posjeduju oružje i nakon toga će sa policijskim službenicima otići u najbližu policijsku stanicu gdje će se izvršiti predaja oružja“, objašnjava Milojević.

Ukoliko niste sigurni koji je bezbedan način za prenos oružja, možda je najbolje da pozovete policijsku stanicu koja će poslati stručna lica koja će preuzeti oružje. Ovo je posebno važno ukoliko posjedujete oružje, bombe ili naprave koje mogu da eksplodiraju na javnom mjestu, načine veliku štetu i ugroze zdravlje i živote ljudi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()