Dobiće odštetu: Tužio državu zbog loših uslova u zatvoru

Utvrđeno je da je podnosiocu povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku zbog predugog trajanja parničnog postupka

06.03.2023. 15:29
  • Podijeli:
ZAtvorenici-63fb7a67ea8a9.webp Foto: Anadolija

Evropski sud za ljudska prava odlučio je da jednom zatvoreniku u Hrvatskoj bude isplaćeno 12.200 evra naknade nakon što je utvrdio da su mu povrijeđena prava neodgovarajućim zatvorskim uslovima i predugim trajanjem postupka.

Sud je utvrdio da je podnosiocu zahtjeva povrijeđen član Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u dijelu koji se odnosi na ponižavajuće postupanje zbog petomjesečnog boravka u neodgovarajućim uslovima u zatvorima u Zagrebu i Varaždinu.

Utvrđeno je da je podnosiocu povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku zbog predugog trajanja parničnog postupka radi naknade štete zbog neodgovarajućih uslova u kojima je bio tokom izdržavanja kazne zatvora od preko deset godina.

Uz 12.200 evra naknade za nematerijalnu štetu podnosicu je, konačnom presudom, dosuđeno i 250 evra naknade za izdatke i troškove postupka, prenose hrvatski mediji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()