Diplomatske aktivnosti Srbije: Potpisan sporazum o prijateljstvu sa Asocijacijom nacija jugoistočne Azije

Na ovom Samitu, uz Srbiju, Instrument za pristupanje - Ugovor o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji potpisaće i Panama i Kuvajt.

04.09.2023. 09:56
  • Podijeli:
ivica-dacic-raspisivanje-izbora-fotomilostesicataimagespixsell.jpg

Srbija je pristupila Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji tokom 43. Samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije /ASEAN/ u DŽakarti, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je poručio da je za Srbiju ovo izuzetan događaj za unapređenje saradnje sa prijateljskim zemljama ovog dijela svijeta.

Dačić, koji je potpisao ugovor o pristupanju na svečanoj ceremoniji u DŽakarti, poručio je da Srbija dijeli prijateljska osjećanja prema Indoneziji i drugim članicama ASEAN-a.

"Principi kojih smo se držali svih godina su i principi ASEAN-a - uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta, nacionalnog identiteta, nemešanje u unutrašnje odnose drugih država, rešavanje sporova mirnim putem. I zato sa velikim zadovoljstvom danas potpisujem Instrument o prijateljstvu i saradnji u jugoistočnoj Aziji", poručio je Dačić.

Na ovom Samitu, uz Srbiju, Instrument za pristupanje - Ugovor o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji potpisaće i Panama i Kuvajt.

Zahtjev za pristupanje Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji je jednoglasno odobren na 56. plenarnom sastanku ministara spoljnih poslova članica ASEAN-a 12. jula u DŽakarti.

Od prvog zvaničnog zahtjeva Srbije do danas proteklo je punih 10 godina, a interes za jačanje saradnje sa državama članicama ASEAN je sve veći.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije ranije je saopšteno da na zahtjev Srbije za pristup utiču i novonastale međunarodne okolnosti uz činjenicu da se Srbija i države članice ASEAN-a u spoljnopolitičkom nastupu rukovode istim principima, a to su interes za razvoj svestrane bilateralne i multilateralne saradnje kroz jačanje političkog dijaloga, ali i unapređenje ekonomske i velikog broja drugih oblasti saradnje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()