Danas godišnjica jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova*: Za Dačića je to dan rušenja međunarnodno-pravnog poretka

On je naglasio da je to pokušaj legalizacije viševjekovnog etničkog čišćenja srpskog naroda, čija je država stvorena na Kosovu i Metohiji.

17.02.2024. 09:59
  • Podijeli:
ivica dačić, 2 feb 2024 - foto Tanjug Sava Radovanović-65c10eec758cd.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na današnji dan prije 16 godina, kada je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, srušen međunarodno-pravni poredak i ozvaničena politika dvostrukih standarda u tumačenju principa zaštite teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, članica UN.

Dačić je upitao šta danas slavi Priština i na čemu im čestitaju države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova koju je Skupština Srbije proglasila pravno ništavnom?

"Umesto čestitki, trebalo bi da ih bude sramota da podržavaju režim u Prištini, koji i dalje ubija jedan slobodarski i junački narod u srcu Evrope", poručio je Dačić.

On je naglasio da je to pokušaj legalizacije viševjekovnog etničkog čišćenja srpskog naroda, čija je država stvorena na Kosovu i Metohiji.

"Toga je svesno i 109 država od ukupno 193 članice UN koje nisu priznale ovaj jednostrani i nelegalni akt", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da Priština u proteklih 16 godina nije uspjela da dobije međunarodno priznanje, niti će ga dobiti, uprkos ogromnoj podršci zapadnih velikih sila i zloupotrebljavanju religijskog muslimanskog faktora.

On je poručio da je Srbija opredjeljena za mir i dijalog, ali da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, braneći time i osnovne principe međunarodnog prava, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Istovremeno, kao što mi poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja na svetu, očekujemo da svi poštuju i teritorijalni integritet Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", naglasio je Dačić.

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je na sjednici 17. februara 2008. godine Deklaraciju o nezavisnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()