Dačić: Srbija nije protiv vizne liberalizacije za Kosovo*

"Ne želimo pričati o statusu Kosova*, cijela ta priča je statusno neutralna", rekao je Dačić

19.04.2023. 12:46
  • Podijeli:
dačić miloš milivojević tanjug-64294a6114b40.webp Foto: Miloš Milivojević Tanjug

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kazao je kako Srbija nije protiv vizne liberalizacije za Kosovo*, ali da Kosovo* nije ispunilo svoje obaveze iz Briselskog sporazuma od kojih je prva osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO).

Dačić je u povodu desete obljetnice potpisivanja Briselskog sporazuma između predstavnika Beograda i Prištine, rekao kako je danas prisutna "kolektivne amnezije kod nekih zapadnih zemalja", jer je Evropski parlament Kosovu* odobrio viznu liberalizaciju iako ta zemlja nije ispunila nijednu tačku iz tog sporazuma.

Prema njegovim riječima, Srbija nije u načelu protiv vizne liberalizacije za Kosovo*, ali je odabran trenutak "kada izgleda kao nagrada za nešto", a Kosovo* nije uspostavilo ZSO.

Odgovarajući na pitanje je li za Srbiju korisno sudjelovanje u dijalogu s vlastima u Prištini, uz posredovanje Evropske unije, Dačić je rekao da ako se može podvući crta, za Srbiju je bilo korisno sudjelovanje u dijalogu.

"Ne želimo pričati o statusu Kosova*, cijela ta priča je statusno neutralna", rekao je Dačić te dodao da je ZSO bila "prvi oblik nekog samoorganiziranja Srba na Kosovu*", i prva "autentična organizacija", jer su do sada "bili samo organi Srbije na Kosovu*".

Direktor Ureda za Kosovo* u Vladi Srbije Petar Petković kazao je u srijedu kako će se na sljedećem sastanku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija 2. maja u Briselu biti riječi o predloženom nacrtu ZSO koji bi trebao sadržavati sve odredbe dogovorene općim načelima iz 2015. godine.

"To je ono na čemu ćemo inzistirati, to je ono što je u duhu sporazuma i što smo dogovorili u Ohridu. Naravno, na tome moramo inzistirati, bez ZSO je jednostavno nemoguće razgovarati o bilo čemu", kazao je Petković.

Peter Stano, glasnogovornik visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, objavio je u utorak da su EU - kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine - te Kosovo* i Srbija - kao stranke u dijalogu o normalizaciji njihovih odnosa - uspostavili Zajednički odbor za nadzor provedbe Sporazuma na putu ka normalizaciji između Kosova* i Srbije i njegov provedbeni aneks.

Zajedničkim nadzornim odborom predsjedat će posebni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Kosovo* će predstavljati ambasador u Bruxellesu Agron Bajrami, a Srbiju glavni pregovarač Petar Petković.

Taj je odbor uspostavljen 30 dana nakon sastanka u Ohridu na kojem je objavljeno da su obje strane dogovorile plan provedbe sporazuma.

Vučić i Kurti postigli su suglasnost o tekstu sporazuma o putu prema normalizaciji odnosa u Bruxellesu, a u Ohridu 18. maja dogovoren je plan provedbe toga sporazuma. No nijedan od tih dogovora nije potpisan, a Vučić je odmah najavio da ne namjerava provesti sve dijelove sporazuma za koji EU tvrdi da je dogovoren.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()