Dačić razočaran kako je BiH glasala: Ironija i bezobrazluk

Pomenuo i Grčku, Slovačku, Ukrajinu i Jermeniju

24.04.2023. 19:29
  • Podijeli:
ivica dačić jadranka ilić tanjug-643fec4b6d646.webp Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

"Srbija je razočarana ponašanjem BiH, Grčke, Slovačke, Ukrajine i Jermenije, kada se danas glasalo o pokretanju procedure za razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova* u Savjetu Evrope", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je BiH bila uzdržana, te zapitao šta ako bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo u Savjetu Evrope.

"Kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić.

On je današnju odluku Komiteta ministara Savjeta Evrope da se pokrene procedura za razmatranje zahtjeva Kosova* za prijem u tu organizaciju, nazvao i sumrakom statuta Savjeta Evrope, jer se prvi put razmatra zahtjev nečega što nije država i što nisu priznale UN, a riječ je o teritoriji koja nije članica UN.

Dačić je ocijenio da je ovo dan kojeg će se Savjet Evrope stidjeti i naveo da je delegacija Srbije, koja je glasala protiv, napustila salu poslije glasanja, jer nije željela da dalje učestvuje u "tiradama", ali da Srbija nije napustila tu organizaciju.

On je podsjetio da je odluku da podrži pokretanje procedure za Kosovo* od 46 članica, podržalo njih 33, sedam je bilo protiv, pet uzdržano, a jedna zemlja nije učestvovala u glasanju, te dodao da je ovakva odluka bila očekivana, ali da će naštetiti dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić je zahvalio svima koji su bili protiv i pokazali da su tradicionalni srpski prijatelji, prije svega Kipar, Španija, Rumunija, Azerbejdžan i Gruzija, a posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost Kosova*, a danas je glasala protiv.

Sa druge strane, kaže Dačić, Srbija je razočarana stavom i pristupom Grčke i Slovačke, kao članica EU koje su bile uzdržane, mada ne priznaju nezavisnost Kosova*.

Dačić je posebno istakao i stav Ukrajine koja je bila uzdržana, navodeći da je to apsolutno neprihvatljivo, dok Srbija svuda glasa i podržava i brani teritorijalni integritet Ukrajine.

"Pravdamo se zato što neko nas optužuje da ne podržavamo dovoljno teritorijalni integritet Ukrajine, a Ukrajina glasa uzdržano kada je riječ o našem teritorijalnom integritetu. Apsolutno neprihvatljivo", rekao je Dačić.

On je dodao da nije očekivao ni potez Jermenije, koja nije bila u sali kada je bilo glasanje.

Kada je riječ o Crnoj Gori, koja je glasala za prijem Kosova*, Dačić kaže da ni sam ne zna da li je iznenađen ili nije jer su ponovo podržali rasturanje teritorijalnog integriteta Srbije.

"Zaista hvala im na tome. Ne znam kako je Srbija to zaslužila i to će, svakako, ostaviti određene posljedice po naše odnose. Ne može Srbija samo da služi da se kaže - pucaćemo vam u glavu, ali nije ništa lično", rekao je Dačić za Tanjug.

Povodom ove odluke Komiteta Savjeta Evrope, On je ocijenio da je Srbiji stavljeno do znanja da nema pravo da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet, a da mora da brani teritorijalni integritet svake druge zemlje.

Dačić je rekao da je ovo pouka za Srbiju da nikada ne smije da izgubi većinu u UN.

Komitet ministara Savjeta Evrope na današnjoj sjednici odlučio je da se pokrene procedura za razmatranje zahtjeva takozvanog Kosova za prijem u tu organizaciju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()