Dačić ponovio stav: Nema priznavanja Kosova*

"Želim da opovrgnem svaku tvrdnju da je ovo rukovodstvo Srbije preduzelo bilo šta ispod nacionalnih i državnih interesa"

23.10.2023. 18:40
  • Podijeli:
Tan2023-08-2921155536_1 ivica dačić  STA TAMINO PETELINŠEK-64f4d26951250.webp Foto: Tanjug/ STA/TAMINO PETELINŠEK

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Skupštini Srbije da je politika državnog rukovodstva Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom jasna i da nema priznavanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova, niti će ući u UN.

"Želim da opovrgnem svaku tvrdnju da je ovo rukovodstvo Srbije preduzelo bilo šta ispod nacionalnih i državnih interesa. Naša politika je jasna i čvrsta, a to znači da nema priznanja nezavisnosti Kosova, niti ulaska u UN, jer bi to značilo da su oni priznati kao država", rekao je Dačić odgovarajući poslanicima.

Dačić je rekao da je to ponovio zbog raznih manipulacija i interpretacija oko toga. Ministar je istakao da će Srbija sprovoditi samo ono što je u saglasnosti sa državnom politikom.

"Јa sam i lični svjedok svega toga šta se dešavalo 2012. Tada su pregovori i dijalog prebačeni u Brisel. Briselski sporazum je potpisan u dobroj vjeri da bi Srbi imali svoje institucije na KiM. Kad imate sa druge strane onoga ko vodi dijalog, ko bi trebalo da bude kredibilan patrner, a to je EU, onda učestvujete u tome ili ne, a zahvaljujući Briselskom sporazumu je Srbija dobila otvaranje pregovora za članstvo u EU", istakao je Dačić.

On je podsjetio da je 28 zemalja povuklo priznanje samoproglašenog Kosova, dodajući da oni danas nemaju 84 glasa u UN, a da je prije 10 godina taj broj bio oko 110, prenosi Tanjug.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()