Dačić: Nećemo intervenisati na Kosovu

Istakao je da Srbija nije za sukobe, već za mirno rješenje svih pitanja

27.05.2023. 17:28
  • Podijeli:
Tan2023-04-1914203363_0 ivica dačić jadranka ilić-646b56c374c77.webp Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se podizanjem nivoa borbene gotovosti Srbija ne sprema da interveniše, već da bude u pripravnosti "za sve scenarije".

"Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga (potrebe za intervencijom vojske) neće doći", rekao je Dačić, koji je i generalni sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Dačić je na RTS-u, komentarišući najnoviju eskalaciju tenzija na sjeveru Kosova u petak, rekao da je to možda „jedna od najopasnijih situacija“.

"Oni udaraju u ono što je osnova opstanka srpskog naroda na sjeveru KiM, a to je lokalna vlast koju moramo da držimo. Nije tu mješovito stanovništvo, pa da kažete da ima tu Albanaca. Trinaest Srba je glasalo na tzv. izborima. Sada imate neke nove odbornike i predsjednike opština ili gradonačelnike, a od starta smo govorili da taj potez može ogromne sukobe da izazove i upozoravali smo međunarodnu zajednicu", rekao je Dačić.

On je naveo da je međunarodna zajednica ubjeđivala Beograd u suprotno.

"Kada se ovako nešto desi, kažu da nisu mogli ništa drugo, on je lud, on je ekstremista i to je nova realnost koju niko ne popravlja nego kažu ‘idemo dalje", rekao je Dačić.

Istakao je da se premijer Kosova Aljbin Kurti stalno bavi stvaranjem kriza, a da je položaj naroda "sve gori i teži".

"Mi nismo za sukobe, mi smo za mirno rješenje svih pitanja, ali svi moraju da znaju da cijela Srbija stoji iza našeg naroda na Kosovu i Metohiji, zato je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije", rekao je Dačić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()