Da li je razoružavanje Srbije dobra mjera ili ne? Stručnjaci su u jednom saglasni

Iako takozvano "razoružavanje", na prvu loptu, zvuči kao dobra mjera, mišljenja su ipak podijeljena

21.05.2023. 09:18
  • Podijeli:

Nakon dvije tragedije u kojima je u samo dva dana ubijeno 18 ljudi, Vlada Srbije pozvala je građane da predaju nelegalno oružje i najavila izmjene propisa i pooštravanje mjera za legalno posjedovanje oružja. 

Iako takozvano "razoružavanje", na prvu loptu, zvuči kao dobra mjera, mišljenja su ipak podijeljena. Petocifren broj nelegalnog, legalnog, trofejnog i nasljeđenog naoružanja predat je od početka akcije 8. maja. 

Jedan od najstrožih zakona o oružju na svijetu dodatno je pooštren najnovijim mjerama i najavljenim izmjenama istog. Većina vlasnika legalnog oružja nezadovoljna je novim mjerama.

"Svjedoci ste da se već duži niz godina legalni vlasnici oružja stigmatizuju i satanizuju u cilju donošenja nekih rigoroznih izmjena zakona", smatra advokat Miroslav Živković

Govoreći o mjerama razoružanja i izmjenama zakona, Živković objašnjava da one imaju i kontraefekat.

"Sve više se vrši pritisak na zakonite vlasnike a sve manje na kriminalce, što je u suprotnosti za zakonima EU sa kojom sve članice usklađuju zakonodavstva čemu teži i Srbija", kaže Živković. 

"Nikakve posebne nove mjere nisu uvedene, zakon postoji odavno, samo je neko sada počeo da upire prstom u građane da se usklade sa zakonskom obavezom, oduvjek je postojala zakonska obaveza da držite oružje u sigurnosnim sefovima", objašnjava vlasnik Military Shop Nemanja Antić. 

A potražnja za sefovima je odjednom tolika da ih nema u prodaji i formiraju se liste čekanja. Što možda može da ukaže i na blagu neodgovornost pojedinih vlasnika.

"Cijela ova ujdurma koja se desila oko pojačane sigurnosti građana mislim da ide u interes vlasnicima oružja i sigurnosti njihovog okruženja, porodice. Ko god ima neku cijev mora da ima sef za bezbedno čuvanje tog oružja", kaže Antić.

Ako bi se uveo moratorijum na izdavanje novih dozvola u trajanju od dvije godine, on bi imao negativne efekte na lovce, sportske strjelce i na prodavnice svih vrsta vatrenog oružja.

"Cijela naša branša našla se u velikom problemu uslijed stopiranja prodaje lovačkog sportskog i oružja za ličnu sigurnost. U naše prodavnice više niko ne ulazi", rekao nam je direktor firme Greensport Mirko Dobričanin. 

Svi naši sagovornici slažu se u tome da su vlasnici legalnog naoružanja među najdisciplinovanijim građanima, jer je dobijanje oružnog lista strogo kontrolisano. 

Dakle, problem je u nelegalnom, a ne u sportskom, lovačkom ili trofejnom naoružanju.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()