Da li gosti potonulog splava imaju pravo na odštetu?

Bježeći u strahu gosti su na splavu ostavljali vrijedne stvari i dokumenta

03.01.2023. 11:27
  • Podijeli:
splav_potonuo_tanjug 1-63b1450664dc6.webp Foto: Tanjug

Popularni beogradski splav Fristajler potonuo je u novogodišnjoj noći, srećom bez posljedica po goste koji su brzo evakuisani, a zahvaljujući rekacije policije, vatrogasaca i hitne pomoći nije bilo povrijeđenih.

Zbog ovog incidenta uhapšene su tri osobe.

Postavlja se i pitanje da li gosti splava mogu da naplate odštetu.

Pravni savjetnik Nacionalne ogranizacije potrošača Mladen Alfirović rekao je za Euronews Srbija da svi gosti ovog splava imaju pravo na nadoknadu štete. On je pojasnio da će svi oni moći pojedinačno da tuže vlasnika „Fristajlera“, jer u Srbiji kolektivna služba ne postoji.

„Potrošači na prvom mjestu imaju pravo na naknadu štete i to prvenstveno nematerijalne štete, ali i materijalne. Materijalne štete u smislu da im se vrati sav novac koji su uplatili za doček i za organizaciju samog događaja. A kad je u pitanju nematerijalna šteta, oni to pravo mogu da ostvare u redovnoj parnici za sav pretrpljeni strah, duševnu bol, pa eventualno i tjelesne povrede koje je neko pretrpio“, rekao je on.

Govoreći o ovom slučaju, naveo je da se može podnijeti grupna tužba, da se donekle objedine sve parnice u slučaju da ima više ljudi koji su zainteresovani za tužbu, ali bi mnogo bolje i efikasnije bilo da postoji kolektivna tužba.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()