Crna Gora daje više novca za odbranu

Izdvajanja za odbranu iz ovogodišnjeg budžeta iznose 2,01 odsto BDP-a, odnosno oko 139 miliona evra, dok je već za narednu godinu plan da to bude 2,03 odsto

21.02.2024. 14:23
  • Podijeli:
crna-gora-zastava.jpg

 Vlada Crne Gore će u narednom periodu izraditi Plan investiranja u odbranu za period 2025 - 2028, čime će povećati troškove kako bi u budućnosti dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) predstavljalo minimum izdvajanja za potrebe odbrane.

To je navedeno u Nacrtu srednjoročnog programa rada Vlade 2024-2027, u kojem je jedan od glavnih ciljeva jačanje Vojske, odnosno, kako je navedeno "Jaka Vojska - jaka Crna Gora".

Izdvajanja za odbranu iz ovogodišnjeg budžeta iznose 2,01 odsto BDP-a, odnosno oko 139 miliona evra, dok je već za narednu godinu plan da to bude 2,03 odsto.

Kako je ranije rekao ministar odbrane Dragan Krapović, izdvajanja za odbranu obuhvataju budžet Ministarstva odbrane (74,8 miliona), vojne penzije (oko 15 miliona), kapitalni budžet (10,6 miliona), izdvajanja za Ministarstvo vanjskih poslova u vidu kontribucija (420.000), izdvajanja za Direkcija za zaštitu tajnih podataka (700.000), kredite (35,6 miliona)...

"Planom investiranja za odbranu za period 2025 - 2028 Crna Gora preuzima obavezu postepenog povećanja troškova za odbranu, u skladu sa NATO smjernicama, sa ciljem stvaranja uslova za unapređenje i razvoj odbrambenih sposobnosti za nacionalne bezbjednosne potrebe i izvršavanja obaveza iz okvira punopravnog članstva", navedeno je u Nacrtu srednjoročnog programa rada Vlade, prenose Vijesti.

U dokumentu piše da će MOD dati maksimalan doprinos realizaciji glavnog spoljnopolitičkog cilja - punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, posebno u oblasti zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU i ispunjavanja obaveza iz pristupnih pregovora.

Kako se dodaje, planiraju se, između ostalog, izmjene i dopune Zakona o odbrani kojim će se poboljšati važeći zakon, "a naročito u dijelu koji se odnosi na upravljanje vojnog vazdušnog saobraćaja, inspekcijski nadzor i unutrašnju kontrolu u oblasti odbrane".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()