Bugarska insistira da Bugari u Sjevernoj Makedoniji budu navedeni u Ustavu zemlje

Bugarska podržava evropsku perspektivu Sjeverne Makedonije

14.11.2023. 17:43
  • Podijeli:
skoplje-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Bugarska podržava evropsku perspektivu Sjeverne Makedonije, ali insistira na tome da Bugari u Sjevernoj Makedoniji budu navedeni u ustavu zemlje, rekao je predsjednik bugarske Narodne skupštine Rosen Željazkov svom kolegi Talatu Džaferiju u utorak u Skoplju, a citirala je pres-služba zakonodavnog tijela u Sofiji, prenosi BTA.

"Provođenje naših sporazuma i izgradnja mostova koji će nam omogućiti da idemo naprijed jedine su garancije za našu zajedničku budućnost. Stav Bugarske o razvoju bilateralnih odnosa sa Sjevernom Makedonijom je dosljedan i zasnovan na zajedničkim vrijednostima EU. Bugarska nema novih uslova osim mehanizma koji su podržale sve zemlje članice EU i Skoplje",  rekao je Željazkov.

Napominjući da je međuparlamentarni dijalog između Sofije i Skoplja na visokom nivou, gost je rekao: “Mogu da razumijem strast tekuće debate o ustavnim promjenama u Sjevernoj Makedoniji”.

Željazkov je napomenuo da Bugarska očekuje rezultate od svog susjeda u borbi protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.

"Moramo vidjeti efikasne akcije i garancije da se ljudska prava bugarske zajednice poštuju. Bugarska je svjesna da obnova povjerenja i izgradnja pozitivne atmosfere za naše odnose zahtijevaju iskrenu posvećenost obje strane",  zaključio je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()