Borrell i Varhelyi upozorili Srbiju zbog izvještaja o nepravilnosti na izborima

Traže istrage

19.12.2023. 21:45
  • Podijeli:
izbori eu srbija reuters-6581fccc0679c.webp Foto: Reuters

Lideri Evropske unije zamjerili su Srbiji zbog izvještaja o kupovini glasova i ubacivanju glasačkih kutija na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima.
Josep Borrell, prvi diplomat Evropske unije, i komesar za proširenje Oliver Varhelyi zajednički su u utorak pozvali srbijanske vlasti da istraže sve vjerodostojne izvještaje o nepravilnostima tokom nedjeljnih izbora.

Njihov poziv uslijedio je dan nakon što su međunarodni promatrači iz Organizacije za Evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) rekli da je glasanje održano pod nepravednim uslovima.

"Kampanju je pokvarila oštra retorika, pristranost u medijima, pritisak na zaposlenike u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa", saopćio je OSCE.

Dvojica visokih dužnosnika EU također su upozorila Srbiju na potencijalne implikacije za njezinu kandidaturu za članstvo u EU.

"U svjetlu ovih preliminarnih nalaza i zaključaka, zaključujemo sa zabrinutošću da izborni proces zahtjeva opipljivo poboljšanje i daljnje reforme, budući da je ispravno funkcioniranje demokratskih institucija Srbije u središtu procesa pristupanja Srbije EU", zajedničko je saopćenje Borrella i Varhelya.

Preporuke međunarodnih posmatrača za buduće izbore je da bi trebalo bi se provesti što je prije moguće i dosta prije sljedećih izbora, upozorili su evropski lideri.

"Također očekujemo da će nadležna državna tijela na transparentan način pratiti vjerodostojne prijave nepravilnosti. To uključuje i navode vezane uz lokalne izbore u Beogradu i drugim općinama", dodali su.

Ranije u ponedjeljak njemačko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da su izvještaji o izbornoj prevari neprihvatljivi za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()