Ambasador Slovenije u UN: Palestina ispunjava kriterije za članstvo u organizaciji

Naime, nakon američkog veta, koji je zaustavio prijem Palestine u UN, Tanja Fajon je istaknula kako samo dvodržavno rješenje može osigurati mir.

19.04.2024. 10:28
  • Podijeli:
palestina zastava profimedia-662211f805bb3.webp Foto: Profimedia

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da samo dvodržavno rješenje odnosa Izraela i Palestine može osigurati trajni mir.

Fajon je izrazila žaljenje zbog neuspjeha rezolucije o Palestini u Vijeću sigurnosti UN-a.

Naime, nakon američkog veta, koji je zaustavio prijem Palestine u UN, Tanja Fajon je istaknula kako samo dvodržavno rješenje može osigurati mir.

Slovenija je, uz još 11 zemalja, glasala za prijedlog, a slovenski ambasador Samuel Žbogar rekao je da Palestina ispunjava kriterije za članstvo u UN-u, a prihvaćanje bi bio važan korak prema miru.

“To bi ojačalo ulogu palestinskih vlasti i doprinijelo sigurnosti Izraela. Inzistiramo na tome da palestinsko pravo na samoodređenje i članstvo u UN-u ne budu u sukobu s pravom Izraela na postojanje i sigurnost. Uvjereni smo da svako rješenje u obliku dviju država trebalo bi se temeljiti na uzajamnom priznanju i suverenoj jednakosti”, rekao je Žbogar.

Za alžirski prijedlog rezolucije glasalo je 12 članica Vijeća sigurnosti (Rusija, Francuska, Alžir, Slovenija, Sierra Leone, Malta, Mozambik, Ekvador, Gvajana, Japan, Južna Koreja i Kina).

Velika Britanija i Švicarska bile su suzdržane, dok su Sjedinjene Američke Države, koje kao stalna članica imaju pravo veta, glasale protiv.

Zbog američkog veta, Vijeće sigurnosti UN-a nije podržalo prijedlog rezolucije kojom bi se preporučilo Generalnoj skupštini UN-a da razmotri zahtjev Palestine za prijem u UN.

Zbog događaja u Gazi, Palestinci su ove godine ponovo podnijeli zahtjev za prijem zemlje u UN. Predsjednik Generalne skupštine Dennis Francis proslijedio je zahtjev Vijeću sigurnosti, koje mora dati zeleno svjetlo prije nego što se o njemu može glasati u Generalnoj skupštini UN-a.

Vijeće sigurnosti održalo je dva sastanka u okviru odbora za prijem novih članica i nije dobilo konsenzus pa je Alžir pripremio prijedlog rezolucije, ali nije dobio odgovarajuću potporu.

Palestinu priznaje oko 140 zemalja u 193-članoj Općoj skupštini UN-a, a nakon preporuke Vijeća sigurnosti uslijedilo bi pouzdano primanje u svjetsku organizaciju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()