Protesti u Sarajevu: Rudari stigli ispred Vlade FBiH, traže što su zaradili

Bez plate dva mjeseca

27.03.2024. 11:09
  • Podijeli:

U Sarajevu danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održavaju mirni protesti rudara sedam rudnika iz Koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda BiH.

Nakon što su pješke stigli od Autobuske stanice u Sarajevu pred Vladu FBiH, upalili su baklje, a sa razglasa su se mogle čuti pjesme "Šehidski rastanak", "Bosno moja", kao i zvukovi pištaljki koje su sa sobom donijeli rudari.

Nakon što je intonirana himna Bosne i Hercegovine, obratio se jedan od predstavnika rudara, poručivši nadležnima iz Vlade FBiH da, ukoliko ne ispune svoju dužnost, "svi će doći pred Vladu, skupa sa članovima svojih porodica".

Kako javlja reporterka UNE s lica mjesta ispred Vlade FBiH okupilo se nekoliko stotina nezadovoljnih rudara.

Podsjećamo, protest se organizira po zaključku Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu FBiH, koji ni jučer nije uspio postići dogovor o isplati plaće za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, kojima nije isplaćena plaća ni topli obrok za januar i februar ove godine.

“Sindikat je jučer imao još jedan sastanak s nadležnim ministrom Vedranom Lakićem i menadžmentom JP EP BiH, ali nisu postigli nikakav dogovor. Oni nude opciju da tek za 20-ak dana bude isplata tih plaća, ali naš vrhovni sindikat nije pristao. Odlučili su da idemo na organizaciju protesta. Vidjet ćemo šta se rezultirati, ali osnovni zahtjev je isplata plaća i toplog obroka za januar i februar”, kazao je Senid Dizdarević, član Sindikata pogona “Raspotočje”.

Direktor RMU Zenica, kako su kazali rudari, jučer je nadležnim u Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva Vlade FBiH te JP EP BiH, predao Elaborat o stanju u RMU Zenica, odnosno opravdanosti nastavka eksploatacije uglja u jedinom preostalom pogonu, jami “Raspotočje”.

Pogon “Stara jama” prestala je s radom još u maju prošle godine te je, prema Programu reorganizacije poslovanja RMU Zenica, u toku ove godine trebala konačno biti i zatvorena.

Zenički je rudnik, u sklopu realizacije tog programa, od kraja prošle godine smanjio broj zaposlenih za oko 200, a još više od 100 radnika trebalo je napustiti zenički rudnik u toku ove godine. Cilj je da ostane samo oko 490 radnika, kojih je trenutno oko 610.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()