Protesti i u Banjaluci: Hoćemo novi sistem plata

Tradicionalno nezadovoljstvo na Praznik rada

01.05.2023. 10:40
  • Podijeli:
protesti banjaluka -una-644f7b06d5b44.webp Foto: UNA

Već tradicionalno i u Banjaluci su održani protesti sindikalnih aktivista, povodom lošeg položaja radnika.

Naime, nekoliko stotina radnika i građana se okupilo u Parku "Mladen Stojanović", te na Praznik rada, zatražilo povećanje plata, bolje uslove rada, a sve u cilju zaustavljanja masovnog egzodusa stanovnika, koji svoju sreću traže vani.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić je kazala da dio dobrog poslovanja pripada radnicima, odnosno radničkim leđima.

"Dio tog njihovog dobrog poslovanja ili većinski dio pripada upravo radnicima, radničkim leđima, radničkim rukama, oni su to zaradili a oni su uzeli pare za sebe. Imaju dvije mogućnosti, da se dogovorimo da dobijemo kolektivni ugovor, da povećamo plate svim radnicima u RS odmah i drugi da to ne urade, a mi smo spremni i da to otmemo", kazala je.

Potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, Danko Ružičić je rekao da ne mogu više trpiti da RS garantuje u realnom sektoru najnižu platu, koja iznosi 700 maraka.

"Mi iz Saveza sindikata i granskih sindikata realnog sektora, predlažemo novi sistem plata u RS za realni sektor, što podrazumijeva da se svako radno mjesto mora posebno cijeniti i njegova stručna sprema koja je neophodna za to radno mjesto", rekao je.

Na licu mjesta su se tako mogle čuti poruke poput: "Stop isplatama u kovertama", "ispravite nepravdu" i mnoge druge...

Inače, prvomajski protest je organizovan od 15 granskih sindikata RS u Banjaluci.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()