Predsjednik turskog Diyaneta Ali Erbas na otvaranju Arnaudije: Doprinos kulturi prijateljstva, mira i suživota

Rekonstrukcija Arnaudija džamije je manifestacija naše vjerske dužnosti prema džamijama i odanosti našim precima, rekao je

07.05.2024. 12:55
  • Podijeli:
Ali Erbas anadolija-663a07f3ef2f9.webp Foto: Anadolija

redsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas izjavio je da je obnavljanje Arnaudije džamije bila obaveza prema vjeri, ali i precima, te je dodao da je ta banjalučka ljepotica važna u historijskom i arhitektonskom smislu i da će dati veliki doprinos razvoju kulture prijateljstva, mira i suživota u regionu, javlja Anadolu.

Osim Erbasa, svečanom otvorenju džamije Arnaudija prisustvuju i ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, direktor Generalne vakufske direkcije Republike Turske Sinan Aksu, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković i brojne druge zvanice.

“Neka Bog blagoslovi sve muslimane koji su svoj trud i predanost posvetili izgradnji džamija, koje su uvijek bile centar znanja, mudrosti, jedinstva i solidarnosti. Pre svega, želim da izrazim svoje veliko zadovoljstvo što sam sa vama povodom otvaranja jednog istaknutog djela, simbola našeg bratstva, u ovom prelijepom gradu, u ovoj plodnoj zemlji“, kazao je šef turskog Diyaneta Erbas.

Naglasivši da je islam vjera čije je ime “mir“ i koja poziva ljude na mir, spokoj i spas, Erbas je podsjetio na kuransku poruku u kojoj se svi ljudi pozivaju da budu zajedno na putu mira i sigurnosti.

Erbas je kazao da su muslimani stoljećima ukrašavali zemlju veličanstvenim džamijama sa visokim arhitektonskim i umjetničkim karakteristikama na osi svrsishodnosti, vrijednosti i morala.

“Danas smo zajedno u mirnoj atmosferi džamije sagrađene s takvom vjerom i razumijevanjem. Draga braćo i sestre! Džamije u ovoj regiji, od prošlosti do sadašnjosti, usađivale su muslimanima islamski identitet, djelotvornu svijest i čvrst smjer, a poziv na spas svakodnevno se uzdiže sa njihovih minareta“, kazao je Erbas.

Podsjetivši da su bh. muslimani kroz historiju platili visoku cijenu za svoja uvjerenja i vrijednosti, Erbas je kazao da slike mnogih porušenih džamija ne mogu biti zaboravljene, uključujući i Arnaudiju.

“Velika je stvar podizanje ove džamije, koja je do temelja srušena 7. maja 1993. godine, i to na Dan džamija u Bosni i Hercegovini. Rekonstrukcija Arnaudija džamije je manifestacija naše vjerske dužnosti prema džamijama i odanosti našim precima. S obzirom na historijsku priču ove džamije, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, možemo reći da ona nije samo džamija. Ona je kultura bratstva, prijateljstva, zajedničkog života i, u izvjesnom smislu, savjesti čovječanstva. Nadamo se da će ova ugledna džamija, koju smo zajedno obnovili, svojim istorijskim značenjem, arhitektonskom strukturom i funkcijom dati veliki doprinos razvoju kulture prijateljstva, mira i suživota u regionu. To će biti najbolji predstavnik islamskih principa mira i dobrog morala muslimana“, poručio je Erbas.

Najavio je nastavak plodne saradnje između država, institucija i naroda Turske i BiH.

Arnaudija je na neki način kroz povijest dobila epitet "sestre" Ferhadija džamije, tako dijele i tragičnu sudbinu, odnosno 7. maj 1993. godine, kada su u ranim jutarnjim satima detonirana oba objekta.

Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresije porušenih džamija u Banjoj Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turske, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju. Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()