Postignut dogovor: Rudarima će biti isplaćene plaće

Podsjećamo, rudari RMU Zenica su 6. marta prekinuli proizvodnju te stupili u štrajk

27.03.2024. 13:36
  • Podijeli:
sastanak rudari una-6604117b640a7.webp Foto: UNA

U toku je protest rudara sedam rudnika u sklopu Koncerna Elektroprivrede BiH  ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Predstavnici rudara ušli su na sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH, a kako saznajemo došlo je do dogovora, te će rudarima biti isplaćene plaće.

Federalni ministar energije i rudarstva Vedran Lakić se obratio javnosti i rudarima nakon sastanka, rekavši da će plate biti isplaćene.

“Svi oni razgovori koji su bili ranije, bili su uspješni i tako je i ovaj put. Zahvaljujem se Sindikatu na borbi i podržavamo. Utvrdili smo da postoje finansijska sredstva u budžetu FBiH, koja će se nastojati iskoristiti za isplatu plata rudara rudnika u Zenici”, istaknuo je Lakić.

Nije zadovoljan sa zatečenim stanjem u rudnicima, te je naveo da su opredjeljenja da se moraju zajedno suočiti sa svim problemima.

“Danas je to problem sa ovim rudikom, a imamo problema i sa drugim rudnicima. Kao Vlada smo prihvatili kolektivni ugovor da se plate isplate za januar i februar. U narednih 15 dana ćemo saopštiti šta će biti sa rudnikom Zenica. Pokušat ćemo najmanji broj dana skratiti da bismo mogli obradovati ljude da imaju platu na svojim računima”, zaključio je ministar Lakić.

Predstavnik Sindikata Sinan Husić rekao je da nastavak razgovora nije bio jednostavan.

Jučer, kaže, nisu bili spremni prihvatiti ponuđeni model te naredne sedmice očekuju da se dostavi usaglašeno rješenje o isplati plata.

Podsjećamo, do protesta je došlo nakon što jučer nije napravljen dogovor o isplati plaća za rudare RMU Zenica, kojima nisu isplaćene plaće i topli obrok za januar i februar ove godine.

Protesti su počeli uz muziku i himnu BiH. "Gladni smo, dajte nam naše plaće", bila je poruka rudara.

Podsjećamo, rudari RMU Zenica su 6. marta prekinuli proizvodnju te stupili u štrajk.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()