Poslodavci: Ako se ne suspenduje odluka o minimalcu privreda RS se seli u Federaciju

Kako su naveli, ovo su uradili na zahtjev velikog broja poslodavaca čije poslovanje je ugroženo primjenom Odluke o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2024. godinu

19.01.2024. 16:30
  • Podijeli:
radnici_metal_foto_Pixabay-63c113050f6dd.webp Foto: Pixabay

Unija poslodavaca Republike Srpske i Privredna komora RS uputili su inicijativu institucijama da se suspenduje Odluka o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2024. godinu.

Kako su naveli, ovo su uradili na zahtjev velikog broja poslodavaca čije poslovanje je ugroženo primjenom Odluke o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2024. godinu.

"Unija poslodavaca i Komora ukazuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a spoljnotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja – najniža plata Republika Srpska 460 evra, FBiH 316 evra, Srbija 404 evra i Crna Gora 450 evra (oporeziva sa 15%)", navodi se u saopštenju, javljaju Nezavisne,

Dodali su da ukoliko ne dođe do suspenzije Odluke o najnižoj plati, Republika Srpska će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost Republike Srpske

"Zajednički stav Unije i Komore je da se još uvijek mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete našoj ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendovati primjenu Odluke o najnižoj plati, do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećenja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda", navode oni.

Kao jedan od zaključaka sastanka Skupštine Unije poslodavaca Republike Srpske i Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske održanog 16. januara 2024. godine je prijedlog za održavanje sastanka u najkraćem roku sa predsjednikom Republike Srpske sa ciljem iznalaženja rješenja za navedenu situaciju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()