Zornić tužila Čovića dok traju pregovori o načinu izbora članova Predsjedništva BiH

U krivičnoj prijavi Zornić je optužila Čovića za neprovođenje Evropskih presuda za ljudska prava, a o detaljima prijave nije govorila

28.02.2024. 20:12
  • Podijeli:

Apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika HDZ-a i HNS-a Dragana Čovića.

U krivičnoj prijavi Zornić je optužila Čovića za neprovođenje Evropskih presuda za ljudska prava, a o detaljima prijave nije govorila.

Za to vrijeme Čović se bavi izmjenama Izbornog zakona u djelu izbora člana Predsjedništva BiH.

Cilj izmjena je da se eliminiše mogućnost da bošnjački, hrvatskom narodu bira člana Predsjedništva, jasan je Čović.

"Bila je varijanta da mijenjamo Ustav pa da ugradimo i sve presude suda u Strazburu, pokušali smo i ne ide i onda smo dali jedan kompromisni minijaturni prijedlog da u jednom članku dopunimo nešto kako bi odvratili potrebu da Bošnjaci jednim masovnim izlaskom biraju dva člana Predsjedništva".

I dok se bori da osugira svoju ili HDZ-ovu pobjedu na narednim izborima, najglasniji protukandidat tvrdi, već ima nasljednika.

"To je jedna od stvari o kojima razmišljam, neću da kažem da me muče. Mislim da sam pronašao pogodnu osobu. Ostane mi samo da tu osobu ubijedim da krene u tom pravcu jer mislim da može da pobijedi", kaže Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

A da li je stvarno prioritet biranje člana Predsjedništva BiH.

Naš sagovornik ekspert za ustavno pravo kaže - prioritet i osnovni problem je diskrimnacija drugih i drugačijih.

"To nametanje riješavanja pitanja HDZ-a i nametanje tog tkz. Hrvatskog pitanja je po meni kao kad neko boluje od karcinoma i od prehlade i neko insistira prvo da se prehlada liječi a da se zanemari karcinom. Ali diskriminacija koja treba da se ispravi po presudama evropskog suda za ljudska prava je karcinom BiH", ističe Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo.

Saglasan i banjalučki profesor ustavnog prava Mile Dmičić koji nabraja još aktuelnih problema.

"Problemi koji traže da BiH konačno pretvorimo u stabilnu zemlju, zemlju u kojoj će i politička i ekonomska i socijalna i humanitarna i sva druga prava biti prvorazredni interesi potreba, prvenstveno ću reći kao konstitualista svih onih koji se nalaze pod ustavom BiH", smatra Mile Dmičić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Banja Luci.

Dugogodišnji novinar smatra da za Hrvate nema važnijeg pitanja od izbora člana Predsjedništva.

"Dakle da se prestane sa praksom Sejde Bajramovića, Željka Komšića i imenovanja i nametanja političkih predstavnika onako kako se nismo dogovorili u Dejtonu, zapravo da jedan brojniji narod koristeći tu brojčanu većinu bira političke predstavnike drugima. S te strane apsolutno razumijem stav gospodina Čovića. Vrlo teško se odmaknuti od pritiska koji prave SDA, Demokratska fronta, Islamska zajednica i Američko veleposlanstvo", kazao je Zoran Krešić, novinar.

Jedni se bore za promjenu izbornog zakona, drugi već najavljuju kandidata koji bi po postojećem mogao pobijediti 2026 godine. Optimistični i Komšić i Čović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()