Zbog blokada na državnom nivou BiH ostaje bez milijarde eura iz EU

Usaglašavanje o pitanju reformi u BiH nikada nije išlo glatko

26.04.2024. 21:35
  • Podijeli:

Istekao je rok BiH da podnese svoj prijedlog liste reformi Evropskoj komisiji kako bi ušla u program Plana rasta za Zapadni Balkan.

Vrijedan šest milijardi eura, od čega je za BiH planirana jedna, ovaj plan formalno je stupio na snagu ove sedmice.

Međutim, zbog blokada i nemogućnosti postizanja dogovora bh. lidera, za sada se čini da BiH neće uspjeti ispoštovati rokove koje je postavila Evropska komisija.

Usaglašavanje o pitanju reformi u BiH nikada nije išlo glatko. Pa ni sada, kada jedino što su bh. zvaničnici trebali uraditi jeste da na jedan dokument stave ono što će realizovati kako bi BiH dobila nešto više od milijardu eura koja su joj predviđena iz Plana rasta za Zapadni Balkan. Predsjedavajuća Vijeća ministara kaže, uraditi ćemo to najkasnije u ponedjeljak.

"O svemu onome što je usuglašeno i jedinstveno ćemo poslati prema EK kroz jedan konsolidiran dokument. Ja sam poslala pismo svim članicama i članovima ad hoc povjerenstva za implementaciju novog EU plana rasta za zemlje zapadnog Balkana i upozorila ih. Ustavna struktura BiH je takva da svatko ima pravo, kada su u pitanju njegove nadležnosti, da se izjasni i dostavi određene primjedbe", kaže Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

A primjedbe imaju zvaničnici iz Republike Srpske.

Kako kaže ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, određena pitanja, koja su u ustavnoj nadležnosti Republike Srpske i Federacije, ne mogu se prenijeti na zajednički nivo pod plaštom ambicije prema EU.

"Također, pitanja koja nisu dogovorena u BiH i koja nisu dio programa rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministarstava ne mogu se staviti u fokus ambicija EU. Recimo, zakon o gasu na nivou BiH ili ukidanje entitetskog glasanja - to su stvari na koje RS nikada neće pristati", ističe Staša Košarac.

Zvaničnici iz Federacije, s druge strane, nadaju se da će se ipak pronaći izlaz iz ove krize kako se zbog političkih neslaganja ne bi BiH uskratila značajna finansijska pomoć. Bh. parlamentarac Saša Magazinović kaže valjda će se ljudi dozvati pameti a ne tjerati politički inat.

"Nije nikakva tajna da postoje stvari oko kojih se ne slažemo ali isto tako znamo da niko to ne može promijeniti osim nas samih, tako da mislim da u ovom trenutku čitav proces zaustavljati radi toga što postoje stvari oko kojih imamo unutrašnje neslaganje mislim da je potpuno neracionalno", poručio je Saša Magazinović, bh. parlamentarac.

Još nije poznato kakav će stav evropske strukture zauzeti po pitanju kašnjenja s prijedlogom liste reformi.

Nezvanično, ukoliko BiH pokaže da je ozbiljno poodmakla u zadacima koji joj predstoje, realna je mogućnost da EU “progleda kroz prste” i omogući da se lista predloži i s manjim zakašnjenjem.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()