Zastupnički dom Parlamenta FBiH uskoro bi trebalo da raspavlja o neradnoj nedjelji za trgovine

Zakon je predložen iz Federalne vlade te u parlamentarnu proceduru upućen u formi nacrta i kao takav kandidiran za jednu od tačaka dnevnog reda

20.02.2024. 17:12
  • Podijeli:
parlament_fbih_una 3-6540e97bc82cc.webp Foto: Una

U Federaciji Bosne i Hercegovine je predložen novi zakon o unutrašnjoj trgovini i među brojnim drugim mjerama inicirano da prodajni objekti ne rade nedjeljom.

Zakon je predložen iz Federalne vlade te u parlamentarnu proceduru upućen u formi nacrta i kao takav kandidiran za jednu od tačaka dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta sazvane za 4. mart.

Kad će eventualno biti u najavljenom dnevnom redu Doma naroda, zasad nije poznato, ali se zna da nijedan pa ni ovaj zakon u Federaciji ne može stupiti na snagu bez podrške oba doma.

Već i sama proceduralna forma nacrta znači da bi tekst, nakon prvog kruga izjašnjavanja i eventualne podrške Parlamenta, a prije drugog, konačnog glasanja oba doma, mogao biti upućen u javnu raspravu, što nije neobično u parlamentarnoj praksi.

Stoga je nemoguće predvidjeti da li će i kada eventualno biti konačno izglasan u Parlamentu i u tom slučaju, stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama.

Ukoliko nacrt odobre oba doma, daljni put teksta vremenski može zavisiti od roka određenog za okončavanje eventualne javne rasprave a i od pitanja kad će po njenom završetku ponovno biti pred članovima oba doma na zasebnim sjednicama, tada već u formi konačnog prijedloga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()